ГоловнаСвіт

Туреччина спростувала повідомлення ЗМІ про можливість допуску Росії на свою авіабазу

Чавушоглу закликав Росію до співпраці в боротьбі з ІДІЛ.

Туреччина спростувала повідомлення ЗМІ про можливість допуску Росії на свою авіабазу
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу спростував дані російських ЗМІ про пропозицію відкрити Росії авіабазу Інджирлік в Туреччині.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Я не робив такого коментаря. Ми сказали, що можемо співпрацювати з усіма, хто бореться проти "Ісламської держави", - сказав Чавушоглу, відповідаючи на відповідне запитання. При цьому він додав, що не говорив про використання Росією авіабази Інджирлік.

Раніше турецькі і російські ЗМІ повідомили, що Чавушоглу допустив використання Росією авіабази в Туреччині, причому вони посилалися на телевізійне інтерв'ю прем'єра. "Для боротьби з ІДІЛ Туреччина готова співпрацювати з будь-якою країною. Як вам відомо, авіабаза Інджирлік відкрита для країн, які мають намір брати участь в активній боротьбі проти "Ісламської держави", яка є ворогом для всіх нас. Як згадував Сергій Лавров, ми досягли домовленості щодо цього питання", - так звучала цитата.

Пізніше цю інформацію прокоментували в Кремлі, повідомивши, що про пропозицію Чавушоглу дізналися зі ЗМІ. "Мені не відомо, чи були якісь комунікації офіційні з цього приводу за лінією військових, чи встигли вони їх відновити. Якщо я не помиляюся, то не були", - сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. При цьому він зазначив, що заяву Чавушоглу в Кремлі вважають важливою і такою, що вимагає аналізу "і в політичному плані, й у військовому".

Минулого тижня, 1 липня, Чавушоглу провів у Сочі 40-хвилинну зустріч з Лавровим. Вона сталася на тлі різкого поліпшення відносин між двома країнами, що настало після телефонної розмови лідерів двох країн Володимира Путіна і Реджепа Таїпа Ердогана. У результаті цього Росія вирішила скасувати санкції проти Туреччини.

Як повідомлялося напередодні, Ердоган може зустрітися з Путіним наприкінці липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram