ГоловнаСвіт
Спецтема

"Китай стане ще більш відкритим для зовнішнього світу"

Прем'єр Китайської Народної Республіки Лі Кецян виступив із програмною промовою на 10-й щорічній зустрічі Нових Чемпіонів (також відомій як Літній Давос), що цього року відбувався в Тяньцзіні 26-28 червня. Пан Лі Кецян розповів про заходи, які Китай застосовує задля захисту своєї економіки від кризи, та про розвиток інноваційної економіки у країні. Серед іншого китайський високопосадовець закликав інші країни до тіснішої співпраці. LB.ua пропонує вашій увазі тези його виступу.

Прем'єр Держради КНР Лі Кецян (ліворуч)
Фото: Xinhua/Pang Xinglei
Прем'єр Держради КНР Лі Кецян (ліворуч)

I

З початку міжнародної фінансової кризи, яка розгорілася вісім років тому, країни докладали всіх зусиль для її подолання. Але відновлення світової економіки не виправдало очікування людей, а фактори дестабілізації лише зросли. Голосування Об'єднаного Королівства на референдумі за вихід з ЄС кілька днів тому лише додало непевності світовій економіці. На цьому тлі для заохочення сталого економічного відновлення світу і зростання всіх економік ми повинні працювати разом, щоб подолати виклики, сприяти формуванню стабільного міжнародного середовища і знайти рішення для причин, які лежать в основі наших сьогоднішніх проблем. Ми сподіваємось побачити об’єднаний і стабільний ЄС, а також стабільну і заможну Британію.

Для сприяння стійкому відновленню світової економіки нам необхідно зміцнити регулювання попиту і просувати структурні реформи. Всі країни мають власну ситуацію, але загальним напрямком нашого руху має стати просування фіскальної і фінансової реформ, спрощення регулювань, заохочення конкуренції, підтримка інновацій і збільшення відкритості. Країнам необхідно працювати разом для забезпечення сильного, сталого і збалансованого зростання світової економіки.

Для сприяння стійкому відновленню світової економіки оптимальним рішенням має стати зміна моделі зростання і заміна старих рушійних сил зростання новими, які матимуть більшу швидкість. Новий виток технологічної та промислової революцій створив для цього історичну можливість. Країнам необхідно слідувати за цією переважаючою тенденцією, зосередити свою політику на підтримці економічного перетворення і модернізації, а також зміцнити нові рушійні сили економічного зростання.

Для сприяння стійкому відновленню світової економіки повинно існувати ефективне й організоване глобальне управління. Країнам необхідно зміцнити макрополітичну координацію, заохочувати торгівельну й інвестиційну лібералізацію, рішуче боротися з протекціонізмом та побудувати більш чесну, справедливу і відкриту міжнародну економічну систему.

ІІ

Китайська економіка в останні роки стикається зі зростанням тенденції до зниження, але Китай не вдався до безладних стимулів. Натомість, він працював над дослідженням нових моделей макроконтролю, зростанням нової економіки, а також розвитком нових рушійних сил зростання, вдосконалюючи при цьому традиційні. Як наслідок, Китай зберіг стабільний економічний розвиток, увійшовши до списку найбільших економік світу щодо темпів зростання, а також досягнув позитивного прогресу щодо структурного пристосування. 

Цього року китайська економіка, в цілому, зберегла стабільність, продовжуючи при цьому стійкий прогрес. У першому кварталі цього року ВВП Китаю зріс на 6,7%, а у другому кварталі було зафіксовано стійке зростання. Зокрема, ситуація із зайнятістю є стабільною. Структура і якість економіки покращилися. Споживання і сектор послуг стали основними рушійними силами економічного зростання. Нова економіка, що швидко зростає, зіграла вирішальну роль у цьому процесі. Китай вжив заходів для раціоналізації адміністрації, делегування повноважень і заохочення масового підприємництва та інновацій. На сьогодні щодня створюється близько 40 000 нових суб’єктів ринку, в тому числі понад 13 000 нових підприємств. Це зростання є більшим, ніж у попередні два роки. Відбувається швидкий розвиток нових технологій, нових галузей промисловості, форм бізнесу і нових бізнес-моделей. Це стало потужною підтримкою для зростання, економічного перетворення та модернізації.

Окрім складного міжнародного середовища існують і глибоко-укорінені внутрішні проблеми. Основи стабільного і здорового розвитку економіки Китаю все ще необхідно зміцнити. Тенденція до зниження зберігається. Але для китайської економіки завжди існує більше надії, ніж складнощів.

Основи здорових економічних показників в Китаї залишилися незмінними, а макрополітичні заходи збережуть цілісність і стабільність. Між тим, Китай продовжуватиме оновлювати засоби макроконтролю і здійснювати розсудливу валютну політику гнучким і належним чином. Китай спрямує більше ресурсів у відповідні сфери для зміцнення слабких зв’язків, збільшення імпульсу зростання та переведення зростання на вищий рівень. Він також енергійно розвиватиме нову економіку та просуватиме економічне перетворення і модернізацію. У розпорядженні Китаю є достатня кількість політичних засобів для підтримки належного рівня економічних показників. Китай також здатний попереджати системні або регіональні ризики. Китайська економіка не буде спрямована на «важку посадку». Китай зможе досягнути цілей у сфері економіки і соціального розвитку, визначених на цей рік.

Китайський завод з виробництва лампочок
Фото: EPA/UPG
Китайський завод з виробництва лампочок

Китай є найбільшою країною, що розвивається, у світі. Економічний розвиток Китаю має величезний потенціал, серйозні переваги, широкий простір і яскраві перспективи. Китай має велику кількість робочої сили. Понад 170 мільйонів з них мають вищу освіту або професійну підготовку. Кожного року Китай випускає понад сім мільйонів студентів коледжів і понад 5 мільйонів студентів середніх професійно-технічних навчальних закладів. Китай є номером 1 у світі щодо кількості наукових професіоналів і номером 2 щодо науково-дослідного внеску. Китай є другою найбільшою у світ економікою, найбільшою країною-виробником, однією з найбільших держав, яка торгує товарами і послугами, а також однією із основних країн призначення і джерел іноземних інвестицій. Китай також є одним із найбільших ринків, що розвиваються, із найбільшим потенціалом зростання. Ми налаштовані оптимістично щодо економіки Китаю.

ІІІ

У подальшому Китай зосереджуватиметься на розвитку, як найвищому пріоритеті, а також дотримуватиметься нового підходу до розвитку. Китай здійснить реформи, запровадить інновації і збільшить відкритість, так щоб його розвиток менше залежав від природних ресурсів, і щоб його рушійною силою виступали людські ресурси й інновації. Це дасть змогу китайській економіці підтримувати помірно високий темп зростання та перейти на помірно високий рівень розвитку.

Китай заохочуватиме інновації для просування економічного перетворення та модернізації. Китай і надалі запроваджувати стратегію розвитку, яка керуватиметься інноваціями, сприятиме масовому підприємництву й інноваціям, працюватиме над досягненнями в основних і ключових галузях технологій, а також просуватиме комерціалізацію результатів інновацій. Китайський уряд продовжуватиме просувати стратегію «Інтернет +» та активно застосовувати нове покоління інформаційних технологій, на кшталт Інтернету речей, обробки великих обсягів даних та роботи з хмарами. Буде вжито кроки для сприяння появі нових галузей промисловості, нових форм бізнесу та бізнесових моделей, розвитку нової економіки та нових сфер економічного зростання. Буде запроваджена ініціатива «Вироблено в Китаї 2025» задля збільшення використання IT-технологій у виробництві та перетворення китайського сектору виробництва на більш конкурентоспроможний. Китай активно заохочуватиме масову участь в економіці, а також економіку спільного використання для реалізації потенціалу кожної людини у підприємництві та інноваціях. Це сприятиме обґрунтованому розподілу прибутків, розширенню групи середнього доходу, дозволить більшій кількості людей, особливо молоді, здійснити свої мрії завдяки наполегливій праці, а також просуватиме соціальну рівність і справедливість.

Китай всебічно поглибить реформи для покращення економічного перетворення й модернізації. Реформи залишаються потужним рушійним чинником, який стоїть за розвитком Китаю. Китай просуватиме структурну реформу, особливо у сфері постачання, для сприяння реструктуризації. Китайський уряд надалі раціоналізуватиме управління, делегуватиме повноваження, зміцнюватиме регулювання і покращуватиме послуги. Неналежні урядові повноваження будуть прибрані, а ринкові регулювання зміцнені і вдосконалені як під час, так і після цього процесу. Буде створена відкрита платформа ефективних державних послуг з боку уряду. Буде запроваджено скоординовані реформи у фіскальній, податковій, фінансовій, інвестиційній та інших ключових сферах. Уряд здійснив загальнонаціональну реформу по заміні податку на бізнес податком на додану вартість для зниження рівня оподаткування і зменшення податкового навантаження на бізнес. Уряд продовжуватиме покращувати сучасний фінансовий регуляторний режим, робитиме більше для усунення перешкод для приватного бізнесу і стимулювання приватних інвестицій, а також жорсткого захисту прав інтелектуальної власності.

Фото: EPA/UPG

Китай залишиться відданим ідеї відкриття для сприяння економічному перетворенню й модернізації. Китай стане ще більш відкритим для зовнішнього світу. Сектор послуг Китаю та сектор загального виробництва стануть ще більш відкритими. З’явиться більше інвестиційних можливостей для іноземного бізнесу та розбудовуватиметься більш справедливе, прозоре і передбачуване інвестиційне середовище. Основи китайської економіки визначають, що підстав для постійного знецінення юаня немає. Китай має можливості для підтримки курсу юаня на здатному до адаптації і збалансованому рівні. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram