ГоловнаСвіт

Україна не обговорює і не збирається обговорювати зміни до Угоди про асоціацію ЄС і України, - Клімкін

Павло Клімкін натякнув, що Києву теж є що додати до Угоди.

Україна не обговорює і не збирається обговорювати зміни до Угоди про асоціацію ЄС і України, - Клімкін
Министр иностранных дел Украины Климкин в рамках визита в Голландию призывает жителей страны задавать ему вопросы в связи с рефе
Фото: twitter.com/PavloKlimkin

Україна не обговорює і не збирається обговорювати в майбутньому зміни до Угоди про асоціацію Євросоюзу й України.

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив в ексклюзивному коментарі LB.ua, коментуючи прохання прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте до лідерів ЄС надати Амстердаму "юридично зобов'язувальні" гарантії, що побоювання його країни з приводу Угоди про асоціацію ЄС і України будуть враховані.

«Стосовно розмов про внесення змін до тексту Угоди, то ми їх не ведемо і вести не збираємося, а такі зміни неможливі і без нашої згоди, і згоди всіх країн-членів ЄС», - сказав Клімкін.

Міністр підкреслив: якщо ж хтось усе-таки розглядає таку «теоретичну можливість, то і нам теж є що запропонувати, адже Україна теж пройшла за останні роки великий шлях».

«Інша річ - інтерпретаційні заяви. Якщо хтось хоче запропонувати своє тлумачення положень Угоди, особливо коли цього вимагають міркування внутрішньополітичного характеру - це не найкраща для європейської єдності, але можлива опція. Головне, щоб ці інтерпретації не суперечили духу і змісту Угоди. А дух її європейський. І зміст теж», - сказав Клімкін.

Читайте: Україна не погодиться на перегляд Угоди про асоціацію

За словами міністра, він насправді зовсім «не заздрить уряду Нідерландів».

«Він опинився у складному, певним чином - двозначному становищі. Це був перший в історії країни такий референдум, який став можливим завдяки законодавству, яке набуло чинності лише минулого року. По-друге, референдум відбувся вже після ратифікації Угоди нідерландським парламентом, обраним усіма громадянами цієї країни. На самому ж референдумі «ні» сказали менш ніж 20% виборців», - сказав Клімкін.

Міністр також підкреслив, що сам референдум був не так про Угоду про асоціацію ЄС з Україною, як про ставлення до Європи і її проблем - і це прямо або побічно визнають усі.

«Тому дискусія, яка ведеться зараз у Нідерландах, - це їхня внутрішня справа», - вважає Клімкін.

«Сьогодні ми бачимо Угоду так само, як її бачить абсолютна більшість європейських держав - як план європейських реформ України. Який ми виконуємо і будемо виконувати», - наголосив голова МЗС України.

Як повідомляли, після саміту лідерів ЄС у Брюсселі у вівторок прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив, що Нідерландам потрібне «юридично зобов'язувальне рішення, яке вирішить усі суперечки в Нідерландах, що призвели до референдуму". При цьому він не зміг сказати, в якій воно буде формі. «Можливо, ми змінимо текст чи ж знайдемо таке рішення, яке не вимагатиме змін у тексті Угоди про асоціацію. Я поки що не знаю", - пояснив прем'єр-міністр.

"Якщо я не зможу домогтися цього, ми не будемо підписувати документ", - пригрозив Рютте.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram