ГоловнаСвіт

У Словаччині ініціюють референдум про членство в ЄС

Потрібно зібрати 350 тисяч підписів.

У Словаччині ініціюють референдум про членство в ЄС
Фото: www.ednist.info

Словацька ультраправа Народна партія ініціювала петицію про проведення в країні референдуму про членство в Євросоюзі, на кшталт британського, пише Reuters. Свою ініціативу в партії пояснили наміром виконати передвиборну обіцянку і "врятувати країну з" потопаючого "Титаніка".

"Громадяни Сполученого Королівства вирішили відкинути диктат Брюсселя. Вони зрозуміли, що продовження перебування в ЄС означатиме їхнє поступове витіснення. Це відмінний час для того, щоб і Словаччина залишила європейський "Титанік", який іде на дно. Тому в понеділок ми почнемо виконувати ще одну нашу виборчу обіцянку - почнемо збирати підписи за референдум про вихід Словаччини зі ЄС", - цитує заяву лідера партії Маріана Котлебу "Історична правда" з посиланням на ТА 3.

При цьому, як пише Reuters, відповідно до закону, в Словаччині референдум може бути проведений, якщо зібрано 350 тисяч підписів серед 5,4 млн населення. Результат матиме силу, якщо явка перевищить 50%.

Єдиний успішний референдум у країні було проведено в 2003 році і стосувався саме членства в ЄС. Тоді явка становила 52%, 92,5% словаків висловилися за приєднання до Євросоюзу.

Нагадаємо, 23 червня у Великобританії майже 52% британців висловилися за вихід з ЄС. Це спровокувало знецінення національної валюти і різке падіння фондових ринків. Разом із тим, противники Brexit зібрали 1,7 млн підписів за проведення повторного референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram