ГоловнаСвіт

Майбутнє молодого покоління британців визначили люди віком від 60 років, - експерт

Їм доведеться в майбутньому відповідати за нинішнє рішення, якого вони не приймали.

Майбутнє молодого покоління британців визначили люди віком від 60 років, - експерт
Дмитрий Остроушко
Фото: Сергей Нужненко

Майбутнє для молодого покоління британців визначили люди віком від 60 років. Про це повідомив керівник міжнародних програм Інституту Горшеніна Дмитро Остроушко під час круглого столу "Референдум з приводу Brexit: передумови, результати і наслідки".

"Варто зазначити, що за віковою ознакою за вихід з Євросоюзу голосували переважно люди старшого покоління, тоді як молодь висловлювалася за те, щоб у Союзі залишитися. У цьому полягає демографічна дилема - люди, яким за 60, фактично визначили майбутнє для молодого покоління, якому доведеться зіткнутися з масою нових викликів і навіть кризових ситуацій. На них буде покладено економічну, соціальну, політичну ноша у зв'язку з вибором, якого вони не робили", - сказав Остроушко.

За його словами, референдум продемонстрував, що для британців дійсно важливо було висловити своє ставлення до подальшого перебування в Євросоюзі - про це свідчить дуже висока явка в 72%. При цьому різниця склала лише 4%. Це означає, що навіть якби ідея виходу зі складу Європейського Союзу була підтримана меншістю, це все одно свідчило б про те, що проблема невдоволення правилами існування в рамках Європейського Союзу об'єктивно існує, і ці правила потрібно переглядати і реформувати - і на загальноєвропейському рівні, і на національному.

Не зважати на такий результат надалі політики не можуть, висновки і свою політику, свою риторику будуть підлаштовувати і противники, і прихильники Брекзиту, вважає експерт.

"Слід зазначити і те, що Великобританія голосувала по-різному, і за географічною ознакою, і за соціальною, і за віковою. Через це в порядок денний повертається, наприклад, питання про відокремлення від Великобританії Шотландії, Північної Ірландії", - додав Остроушко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram