ГоловнаСвіт

В Естонії консерватори закликали співвітчизників переглянути питання про членство в ЄС

Консервативна народна партія Естонії у нинішньому скликанні парламенту має лише 7 депутатів

В Естонії консерватори закликали співвітчизників переглянути питання про членство в ЄС
Фото: myestonia.ru

Лідер Консервативної народної партії Естонії (EKRE) Мартін Хельме заявив, що Таллінну слід переглянути свої відносини з Євросоюзом і в майбутньому провести референдум про членство в ЄС.

Так він прокоментував результати проведеного у Великобританії референдуму про вихід з ЄС, інформує Postimees.ee.

За словами Хельме, перш за все, в суспільстві слід провести діалог, що включає ґрунтовне обговорення членства. "У далекій перспективі, швидше за все, треба буде просити і мандат, референдум у цьому сенсі кращий варіант. Але зараз цей референдум нічого не показав би", - сказав він.

EKRE заявила, що вітає результат референдуму, який відбувся у четвер у Великобританії і завершився рішенням вийти з ЄС. Згідно із заявою партії, це знакове рішення для відновлення демократії і суверенітету народів в Європі.

"Консервативна народна партія завжди підтримувала тісне співробітництво європейських країн і народів у сфері економіки, безпеки та культури. Водночас, така співпраця має гарантувати збереження суверенітету країн, бути добровільною, заснованою на взаємній користі і повазі, а також володіти народним мандатом, який регулярно оновлюється", - йдеться в заяві EKRE.

Хельме також висловив думку, що проведене у Великобританії голосування є знаковим для відновлення демократії і суверенітету народів у Європі. Головними проблемами Євросоюзу політик назвав зростання дефіциту демократії і економічну стагнацію.

Перший міністр Шотландії заявила про необхідність проведення нового референдуму про незалежність

Хельме додав, що після Брекзиту зрозуміло, що європейські народи можуть або змиритися зі статусом провінцій у недемократичному і вкрай бюрократичному монстрі з централізованою кепською економікою, яка страждає від постійних криз, або вийти з нього.

"Естонський народ ніколи не давав мандату на відмову від своєї незалежності або своїх демократичних принципів державного управління. Якщо ми хочемо бути частиною того ЄС, який існує в реальності, а не того, який нам обіцяли, треба чесно представити народу наші варіанти і попросити новий мандат на членство. Фактично потрібно ще раз запитати естонський народ, чи хочемо ми відмовитися від своєї держави", - сказав Хельме.

Консервативна народна партія Естонії (EKRE) була створена у 2012 році, дотримується ідей націоналізму і євроскептицизму. У нинішньому скликанні парламенту вона має сім депутатів, всього у законодавчому органі країни 101 парламентар.

Нагадаємо, 23 червня у Великобританії відбувся референдум з питання про подальше перебування країни в ЄС. Прихильники виходу з об'єднання перемогли з 51,9% голосів. Британський прем'єр-міністр Девід Кемерон після цього оголосив, що піде у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram