ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума посилила антитерористичне законодавство Росії

Поміж іншого в Росії посилено контроль за листуванням росіян

Держдума посилила антитерористичне законодавство Росії
Фото: EPA/UPG

Держдума РФ ухвалила відразу у другому і третьому читанні так званий "антитерористичний пакет" законопроектів, який розробили депутат Держдуми Ірина Ярова і член Ради Федерації Віктор Озеров.

Про це повідомляє "Медуза" з посиланням на ТАСС.

Ухвалені поправки значно посилюють цілу низку законів. До Кримінального кодексу внесено статтю про неінформування: за "неповідомлення про злочин" саджатимуть на термін до одного року. Ця норма поширюється на такі злочини, як тероризм, захоплення влади і посягання на життя державного діяча.

У справах про тероризм знижено вік притягнення до кримінальної відповідальності: тепер до неї притягуватимуть з 14-річного віку (раніше - з 16-річного). У КК вводиться нова стаття про міжнародний тероризм, яка передбачає покарання аж до довічного ув'язнення.

"Пакет Ярової" посилює контроль за листуванням. Операторів зв'язку і "організаторів поширення інформації" зобов'язали протягом півроку зберігати зміст повідомлень користувачів, а також надавати державним органам засоби для декодування зашифрованого листування.

Кримінальний кодекс також доповнено статтею "схиляння, вербування або інше залучення" в організацію масових заворушень. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п'яти до десяти років.

Деякі пропозиції Ярової і Озерова відхилили перед другим і третім читаннями. Перш за все, депутати виключили положення, що дозволяють позбавляти громадянства Росії. Таке покарання передбачалося для засуджених за тероризм і екстремізм, а також для людей, які проходять службу в іноземній армії або правоохоронних органах, працюють в іноземних судах або міжнародних організаціях, де Росія не представлена.

З "пакета Ярової" також прибрали норму про заборону на виїзд з Росії для громадян з незнятою або непогашеною судимістю за статтями про тероризм і екстремізм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram