ГоловнаСвіт

Туреччина надала правовий імунітет силовикам, які воюють з курдами

Від відповідальності звільнено турецьких солдатів, які скоїли злочини у 2015 році

Туреччина надала правовий імунітет силовикам, які воюють з курдами
Архив
Фото: EPA/UPG

Парламент Туреччини надав правовий імунітет силовикам, які воюють проти курдських збройних формувань на сході країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Згідно з рішенням депутатів, учасники "антитерористичної операції на сході Туреччини" не підлягають кримінальному переслідуванню за порушення положень законодавства країни за винятком випадків, санкціонованих безпосередньо вищим військовим або політичним керівництвом.

Армія і спецслужби отримують додаткові повноваження, розширюються рамки юрисдикції військових судів. Положення нового закону застосовуватимуться заднім числом, звільняючи таким чином від відповідальності солдатів, які скоїли злочини у 2015 році.

Сутички між силовиками і курдськими повстанцями поновилися після того, як у липні 2015 року було зірвано перемир'я між владою і "Робітничою партією Курдистану" (РПК).

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. Відносини між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту у місті Суруч 20 липня 2015 року, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам.

РПК вимагає створення курдської автономії у складі Туреччини.

Анкара вважає РПК терористичною організацією і покладає на неї відповідальність за більшість скоєних у регіоні терактів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram