ГоловнаСвіт

Іспанія має намір приєднати до себе Гібралтар після виходу Британії з ЄС

Більшість жителів Гібралтару з британськими паспортами проголосували за збереження членства Британії в ЄС.

Іспанія має намір приєднати до себе Гібралтар після виходу Британії з ЄС
Фото: toptravel.ru

Іспанія буде домагатися права спільного володіння над Гібралтаром з Великобританією після того, як країна вийде з Євросоюзу, після чого іспанська сторона має намір приєднати територію.

Про це розповів іспанський міністр закордонних справ Хосе Мануель Гарсіа-Маргальо, повідомляє

агентство Рейтер.

"Усе це (підсумки референдуму у Великобританії про вихід з ЄС) повністю змінює світогляд і відкриває нові можливості для Гібралтару, яких не було раніше. Я сподіваюся, що можливість розділити суверенітет території - але якщо уточнити, щоб там був іспанський прапор, - ближча, ніж раніше", - сказав він.

Він зазначив, що Іспанія вимагатиме від Гібралтару утриматися від будь-яких переговорів з Євросоюзом. Гарсія-Маргалла додав, що іспанська сторона буде домагатися двосторонніх переговорів (з Великобританією) для встановлення умови розподілу суверенітету і передачі контролю над півостровом у кінцевому підсумку Іспанії.

Більшість жителів Гібралтару, які мають британські паспорти, проголосували за те, щоб Великобританія залишилася в складі Євросоюзу.

Гібралтар

- заморська територія Великобританії на півдні Пірренейського півострова. Включає в себе гібралтарську скелю і піщаний перешийок, який з'єднує скелю з півостровом. Британською колонією Гібралтар став у XIX столітті, у 1973 році територія разом з Великобританією увійшла до складу Євросоюзу. 1968 року більшість гібралтарських жителів проголосували проти об'єднаного суверенітету з Іспанією.

24 червня оголосили

результати референдуму про членство Великобританії в Євросоюзі. Більшість жителів країни проголосували за вихід країни зі складу ЄС. За вихід країни з ЄС проголосувала більшість Англії й Уельсу, більшість жителів Шотландії і Північної Ірландії проголосували за ЄС. Після цього британський прем'єр-міністр Девід Кемерон оголосив, що він піде у відставку.

Як повідомляли

, Гібралтар сподівається зберегти відносини з ЄС в разі виходу Британії з блоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram