ГоловнаСвіт

У Північній Ірландії анонсували референдум про відокремлення від Великобританії

На думку північноірландських націоналістів, уряд Британії втратив право представляти інтереси Північної Ірландії.

У Північній Ірландії анонсували референдум про відокремлення від Великобританії
Флаг Северной Ирландии
Фото: EPA/UPG

Найбільша націоналістична партія Північної Ірландії "Шинн Фейн" заявила, що вихід Великобританії з Євросоюзу стане підставою для проведення референдуму про возз'єднання з Ірландією.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Цей результат [референдуму про членство Великобританії у ЄС] різко змінює політичний ландшафт тут, на півночі Ірландії, і ми активізуємо зусилля для референдуму про [спільний з Ірландією] кордон", - заявив голова партії Деклан Кірні.

Політик висловив думку, що результати референдуму позбавляють британський уряд права представляти інтереси Північної Ірландії в умовах, коли її жителі висловилися за членство в ЄС.

Прихильники виходу Великобританії з Євросоюзу, за попередніми даними, здобули перемогу на референдумі, подолавши бар'єр в 16,7 мільйона голосів виборців. Прихильники Brexit набрали 51,7% голосів, їхні опоненти, які виступають за членство королівства в ЄС, - 48,3%.

Водночас, за даними телеканалу Sky News, 55,8% жителів Північної Ірландії висловилися проти виходу Великобританії з ЄС, "за" проголосували 44,2%.

Партію "Шинн Фейн" за часів існування радикального угруповання Ірландської республіканської армії вважали політичним крилом цієї організації.

У грудні 1921 року було підписано мирний договір між Великобританією й Ірландією, в результаті якого Ірландія отримала статус домініону, а 1949 року - повну незалежність. Північна Ірландія тим часом залишилася частиною Великобританії.

Як повідомляли раніше, Шотландія хоче залишитися частиною ЄС, незважаючи на результати референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram