ГоловнаСвіт

Парламент Молдови проголосував за всенародні вибори президента

Переможець електоральних перегонів зобов'язаний буде відмовитися від членства в партії.

Парламент Молдови проголосував за всенародні вибори президента

Парламент Молдови в четвер, 23 червня, ухвалив в останньому читанні поправки до Кодексу про вибори, змінивши порядок виборів президента. Тепер за кандидатуру голови держави голосуватимуть усі громадяни країни, а не тільки депутати парламенту, як це було досі.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

За внесення поправок виступили 55 депутатів зі 101. Опозиційні соціалісти не взяли участі в голосуванні.

Згідно з ухваленими поправками, висувати свою кандидатуру на цей пост зможе людина, яка досягла 40-річного віку, проживає в Молдові протягом останніх 10 років і володіє державною мовою.

У бюлетень буде включена мінімальна інформація про кандидатів: ім'я, прізвище і політична приналежність. Раніше вказувалися також рід занять і місце роботи. При цьому тепер переможець електоральних перегонів зобов'язаний буде відмовитися від членства в партії.

За новими правилами, вибори повинні будуть проходити за 30 днів до закінчення терміну мандата чинного президента.

Перші загальні вибори голови держави відбудуться в Молдові 30 жовтня. Термін повноважень президента Ніколая Тімофті, обраного в 2012 році, закінчився 16 березня цього року.

З огляду на рекомендації Венеціанської комісії, депутати призначили термін виборчої кампанії - один місяць. Вона стартує одночасно для всіх кандидатів. До початку передвиборної боротьби кожен кандидат повинен за місяць зібрати від 15 до 25 тисяч підписів виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram