ГоловнаСвіт

В Іспанії напередодні виборів вибухнув політичний скандал

Опозиція вимагає відставки голови МВС Іспанії.

В Іспанії напередодні виборів вибухнув політичний скандал
Хорхе Фернандес Диас
Фото: EPA/UPG

Міністр внутрішніх справ Іспанії Хорхе Фернандес Діас опинився в центрі політичного скандалу напередодні парламентських виборів в Іспанії.

Як повідомляє euronews, раніше іспанське інтернет-видання опублікувало записи розмов між Фернандесом і директором департаменту боротьби із шахрайством Каталонії Даніелем де Альфонсо. Згідно із цими записами, вони обговорювали, як скомпрометувати керівництво двох ключових сепаратистських партій Каталонії.

Сам Фернандес свою провину заперечує. "Змова полягає в тому, що хтось зробив цей запис і опублікував за кілька днів до виборів, усе подано необ'єктивно, мої слова вирвані з контексту - ось у чому проблема", - заявив він.

Хоча запис розмови зробили ще 2014 року, лідери іспанської опозиції вважають, що єдиний можливий вихід для міністра внутрішніх справ - піти у відставку.

"Це дуже серйозно - міністр внутрішніх справ використовував свої повноваження, які пов'язані з охороною і безпекою громадян, проти своїх політичних опонентів. Він повинен негайно піти у відставку", - заявив Пабло Іглесіас, лідер партії "Подемос" ("Ми можемо").

"Міністр внутрішніх справ повинен піти у відставку сьогодні. Він цього поки що не зробив, тож виконувач обов'язків прем'єр-міністра Маріано Рахой повинен негайно його відправити у відставку", - заявив Педро Санчес, лідер соціалістів.

Однак Хорхе Фернандес Діас звільнятися не збирається, а Рахой заявив, що міністр уже пояснив усе, тож відправляти його у відставку немає потреби.

Парламентські вибори в Іспанії заплановано на 26 червня.

Згідно з останніми опитуваннями, за блок лівої партії "Подемос", яка виступає проти заходів економії, і коаліції "Об'єднані ліві" проголосують понад 25% виборців. Народна партія на чолі з Рахоєм отримає, як очікують, найбільшу кількість голосів - понад 29%. Але цього буде недостатньо для формування уряду, тому консерваторам доведеться створювати коаліцію.

На третьому місці, за опитуваннями, опиниться Соціалістична партія, якій пророкують 21% голосів. Досі, протягом десятиліть, партія опинялася або на першому, або на другому місці. Тепер соціалістів потіснив блок лівих на чолі з "Подемос".

На четвертому місці - партія "Громадяни". На думку спостерігачів, у разі перемоги на виборах Народної партії вона створить коаліцію саме з "Громадянами".

Вибори в Іспанії проводять удруге за півроку, оскільки за підсумками голосування, яке відбулося 20 грудня 2015 року, парламент не зміг затвердити прем'єр-міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram