ГоловнаСвіт

У Туреччині пояснили заборону німецьким політикам відвідувати військову базу

Офіційна Анкара далі висловлює невдоволення ухваленням Бундестагом резолюції про визнання геноциду вірмен.

У Туреччині пояснили заборону німецьким політикам відвідувати військову базу
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Влада Туреччини пояснила, чому відмовилася пустити на військову базу Інджирлік німецьку делегацію, у складі якої були політики і журналісти.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами голови МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу, через ухвалення Бундестагом резолюції про визнання геноциду вірмен у Туреччині 1915 року поїздки німецьких політиків на Інджирлік наразі будуть недоречними. При цьому він уточнив, що військовослужбовці бундесверу і техніки зможуть відвідувати базу безперешкодно.

Як повідомляли раніше, серед тих, кому заборонили в'їзд - заступник міністра оборони Німеччини статс-секретар Ральф Браукзіпе. До цього турецька влада відмовила у відвідуванні авіабази групі німецьких журналістів, акредитованих при міністерстві оборони Німеччини.

На авіабазі Інджирлік у Туреччині є шість літаків-розвідників "Торнадо" і літаки-заправники ВПС ФРН, які беруть участь у повітряній операції в Іраку та Сирії в складі сил антитерористичної коаліції. У квітні 2016 року стало відомо, що німецькі військові планують розгорнути на території авіабази власну інфраструктуру постійного базування, що включає розширення наявного льотного поля, а також будівництво командного пункту, полігону і казарми для 400 німецьких військовослужбовців. Крім того, тривають переговори про розміщення додаткового контингенту бундесверу на території Туреччини. Зараз у країні перебуває близько 200 німецьких військовослужбовців.

Резолюцію про визнання геноциду вірмен Туреччиною депутати Бундестагу ухвалили 2 червня 2016 року. На підтримку документа проголосували практично одностайно: лише один депутат виступив проти, ще один утримався. Рішення Бундестагу спричинило дипломатичний скандал і різке охолодження відносин між Берліном і Анкарою.

Днями також стало відомо про відмову турецького телеканалу Kanal D передавати програму для дітей, випущену німецькою громадською телекомпанією ZDF.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram