ГоловнаСвіт

NYT опублікувала проект меморандуму Держдепу про удари по уряду Асада

У Держдепі заявили, що серйозних змін політики щодо Сирії не очікується.

NYT опублікувала проект меморандуму Держдепу про удари по уряду Асада
Госдеп США
Фото: 24smi.org

Видання The New York Times опублікувало проект меморандуму Держдепартаменту США до вимог завдати ударів по "режиму президента Сирії Башара Асада".

Як випливає з документа, який потрапив до NYT і який підписав 51 чиновник, американські дипломати вважають, що мети США в Сирії не досягнуто, і пропонують застосувати силу для того, щоб примусити Дамаск піти на переговори з опозицією.

Стверджують, що багато співробітників Держдепу і ЦРУ висловлюються на користь авіаударів, при цьому Пентагон і Радбез виступають проти. Головною причиною нестабільності в регіоні називають "систематичні порушення режимом Асада прав сирійців", однак про масштабне вторгнення чи повалення не йдеться - пропонують за допомогою ударів крилатих ракет примусити сирійського президента укласти мирну угоду з опозицією.

У тексті стверджують, що останнім часом сирійські війська за підтримки Росії ведуть успішний наступ. Втручання Москви змінило стан справ у Сирії, і США не змогли відіграти позиції. "Сполучені Штати і їхні союзники повинні продемонструвати, що вони не слабші від росіян, і дати Асаду чіткий сигнал про те, що виключно військовими засобами він перемоги не досягне", - йдеться в документі.

22 червня повідомляли, що держсекретар США Джон Керрі зустрівся з дипломатами, які підписали меморандум. Бесіда тривала близько півгодини. Спочатку Керрі коротко виклав міркування, якими керується Держдеп у проведенні сирійської політики, а потім вислухав "яструбів", які наполягають на ударі по Асаду. "Держсекретар переважно слухав. Головна мета полягала в тому, щоб почути аргументи іншої сторони", - заявив офіційний представник зовнішньополітичного відомства США Джон Кірбі.

За його словами, зараз будь-яких серйозних змін політики щодо Сирії не очікується. Кірбі зазначив, що США, як і раніше, вважають, що сирійське питання не має військового рішення.

Раніше, 16 червня, газета The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела писала, що 51 чиновник середнього і вищого рангу Державного департаменту США, який займається сирійським питанням, підписав внутрішньовідомчий конфіденційний документ, адресований Керрі. За інформацією видання, в ньому йдеться про те, що по урядових військах САР слід негайно завдати цілеспрямованих військових ударів. Крім того, в меморандумі запропоновано зміцнити зв'язки з помірною опозицією.

Нагадаємо, що напередодні Асад доручив міністру енергетики сформувати новий уряд Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram