ГоловнаСвіт

Влада Колумбії погодила з повстанцями умови остаточного припинення вогню

Угода про перемир'я покликана покласти край конфлікту, що триває в Колумбії з 1954 року

Влада Колумбії погодила з повстанцями умови остаточного припинення вогню
Хуан Мануэль Сантос (слева), Рауль Кастро (в центре), Тимолеон Хименес (справа)
Фото: EPA/UPG

Делегації колумбійського уряду і Революційних збройних сил Колумбії (ФАРК або РЗСК) у середу, 22 червня, погодили в Гавані умови остаточного припинення вогню, роззброєння, гарантій безпеки і боротьби з кримінальними організаціями.

Про це повідомляє euronews.

Саму угоду буде підписано згодом у четвер, тоді ж розкриють її деталі. У церемонії візьмуть участь президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, голова ФАРК Тимолеон Хіменес і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

Після цього буде організовано національний референдум з питання про угоду з повстанцями. Якщо жителі Колумбії не погодяться на неї, то, як заявляв Сантос раніше, країні загрожує відновлення війни.

Революційні збройні сили Колумбії були створені у 1964 році як військове крило місцевої компартії. Їхніми першими лідерами стали Мануель Маруланда і Хакобо Аренас, які ставили за мету побудову "Нової Колумбії" - суспільства соціальної справедливості і рівності.

Однак через методи ведення цієї боротьби США і Європа визнали ФАРК терористичною організацією. Їхнє фінансування здійснювалося, зокрема, за рахунок колумбійських наркобаронів.

Одним із напрямків діяльності було викрадення людей. Так, шість років у заручниках у ФАРК провела кандидат в президенти Колумбії Інгрід Бетанкур.

За час збройного конфлікту його жертвами стали понад 220 тис. осіб, більшість з них мирні жителі, 5 млн осіб стали біженцями.

Нагадаємо, у грудні 2015 року колумбійська влада і повстанці домовилися про компенсації жертвам свого конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram