ГоловнаСвіт

У Стамбулі протестували проти арештів правозахисників і журналістів

У Брюсселі заявили, що арешти журналістів суперечать зобов'язанням Туреччини як кандидата на вступ до ЄС

У Стамбулі у вівторок пройшла акція протесту проти арешту члена правозахисної організації "Репортери без кордонів" і двох журналістів за "пропаганду тероризму".

Про це повідомляє euronews.

Протестувальники зібралися перед редакцією газети "Озгюр Гюндем", щоб підтримати Ерола Ондероглу, Ахмета Несина і Шебнема Корура Фінджанджі, затриманих за рішенням суду за те, що брали участь в кампанії підтримки газети і її керівництва. Раніше видання неодноразово зазнавало тиску з боку турецької влади, яка вважає її близькою до забороненої в Туреччині "Робітничої партії Курдистану".

"Міжнародна спільнота мусить, нарешті, розкрити очі на те, наскільки погіршилася в нашій країні ситуація зі свободою і правами людини. Громадянське суспільство в Туреччині і влада - це паралельні прямі. Треба зробити все можливе, щоб вони перетнулися, в тому числі, здійснюючи тиск на офіційну Анкару з боку інших держав", - заявила редактор "Озгюр Гюндем" Гунай Аксой.

Заарештовані дали свідчення у відділі боротьби з тероризмом і залишаться під вартою до завершення судового процесу. Влада також ініціювала розгляди щодо ще 34 журналістів та інтелектуалів за звинуваченням у "пропаганді тероризму" через надану ними підтримку "Озгюр Гюндем".

За минулий рік влада Туреччини захопила і закрила кілька газет і радіостанцій, посилаючись на міркування безпеки, зазначає агентство Рейтер. Наразі в Туреччині понад десяти журналістів утримуються у в'язницях. Офіційна Анкара наполягає на тому, що їх засудили за злочинну діяльність, а не за журналістську роботу.

У Брюсселі засудили арешт правозахисника і журналістів, заявивши, що такі дії суперечать зобов'язанням Туреччини як кандидата на вступ до Євросоюзу.

У березні Євросоюз і Туреччина погодили на саміті в Бельгії основні принципи вирішення міграційної проблеми. Згідно з цією домовленістю, Анкара отримувала від ЄС €3 млрд для розміщення мігрантів і зобов'язалася повернути на свою територію біженців з Греції та інших європейських країн. В обмін на сприяння у вирішенні міграційної кризи Туреччина зажадала ввести безвізовий режим для короткострокових поїздок у ЄС своїх громадян.

4 травня повідомлялося, що Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС та Європарламенту скасувати візові вимоги для громадян Туреччини.

9 травня стало відомо, що низка країн ЄС обговорює альтернативні варіанти вирішення проблеми біженців на випадок, якщо угода з Туреччиною зірветься. А вже 11 травня Європарламент призупинив роботу над безвізовим режимом з Туреччиною, оскільки Анкара не виконала всі необхідні для цього критерії.

Крім того, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про загрозу для дипломатичних відносин між Туреччиною і ЄС після того, як депутати бундестагу схвалили резолюцію, що визнає геноцидом злочини проти вірмен в Османській імперії у 1915 році. На підтримку документа проголосували практично одностайно: один парламентар виступив проти, ще один утримався. Незабаром після цього посла Туреччини в Берліні відкликали для консультацій.

Згодом Ердоган звинуватив Німеччину і Францію в геноциді народів Африки.

Міграційна криза в ЄС вибухнула у 2015 році. Біженці перетинають Егейське море в пошуках притулку на території ЄС. За минулий рік до Європи прибули понад мільйон мігрантів, більшість з них скористалися маршрутом через Туреччину до Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram