ГоловнаСвіт

Єгипетський суд скасував передачу Саудівській Аравії островів у Червоному морі

Острови цінні своїм стратегічним розташуванням

Єгипетський суд скасував передачу Саудівській Аравії островів у Червоному морі

Єгипетський суд скасував рішення уряду країни про передачу Саудовській Аравії двох островів у Червоному морі.

Про це повідомляє ВВС.

У квітні єгипетський президент Абдель Фаттах ас-Сісі під час візиту короля Саудівської Аравії Салмана оголосив про намір передати Саудівській Аравії острови Санафір і Тиран, з приводу яких був спір між кількома країнами.

Це рішення спровокувало серію великих протестів у Єгипті в травні. Під час маніфестацій поліції довелося розганяти демонстрантів за допомогою сльозогінного газу, кілька десятків учасників мітингів заарештували.

Як нагадує Associated Press, критики єгипетського уряду тоді запідозрили, що Каїр намагається розплатитися з Саудівською Аравією своєю територією.

Острови Санафір і Тиран розташовані на півдні затоки Акаба. У 1950-ті роки Саудівська Аравія передала острови під управління Єгипту.

Під час конфліктів 1956-го і 1982 років острови переходили під контроль Ізраїлю, але потім обидва рази їх повертали Єгипту. З 1982 року там розміщуються єгипетські військові і міжнародні миротворці.

Острови цінні своїм стратегічним розташуванням, зокрема, Ізраїль використовує протоку Ет-Тиран для виходу у Червоне море.

Нагадаємо, минулих вихідних екс-президента Єгипту Мурсі засудили до довічного ув'язнення за шпигунство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram