ГоловнаСвіт

Польському генералу дали умовний термін за організацію візиту Леха Качинського у Смоленськ

Колишньому генералові заборонили займати державні посади протягом 5 років і оштрафували на $2,5 тис.

Польському генералу дали умовний термін за організацію візиту Леха Качинського у Смоленськ
Авиакатастрофа под Смоленском
Фото: telegraf.lv

Окружний суд Варшави засудив до 1,5 року позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на три роки колишнього заступника голови бюро охорони уряду Павла Белавного за організацію 2010 року візиту в Смоленськ президента Польщі Леха Качинського, який в підсумку загинув в авіакатастрофі.

Про це пише Gazeta Wyborcza.

Белавного звинуватили в неналежному виконанні обов'язків під час планування й організації поїздки колишнього президента Польщі. За версією слідства, колишній генерал відповідальний за свідому відмову від дослідження аеропорту в Смоленську. Крім того, стверджувалося, що він не вивчав маршрутів пересувань Качинського 10 квiтня 2010 року.

Колишньому генералові заборонили займати державні посади протягом п'яти років, також його оштрафували на 10 тис. злотих ($2,5 тис.).

10 квітня 2010 року під час заходження на посадку в умовах сильного туману й обмеженої видимості на аеродром Північний під Смоленськом розбився літак Ту-154М, на борту якого були 96 осіб. Серед них був президент Польщі Лех Качинський, його дружина, представники вищого командування. Вони летіли на жалобні заходи, приурочені річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

2011 року Міждержавний авіаційний комітет опублікував остаточний звіт про авіакатастрофу. У ньому йшлося, що причиною катастрофи літака стало рішення екіпажу не йти на запасний аеродром. Також йшлося про помилки екіпажу.

На початку лютого 2016 року розслідування про авіакатастрофу відновили в Польщі. Польський міністр оборони Антоні Мацеревич назвав смоленську авіакатастрофу терактом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram