ГоловнаСвіт

У Санкт-Петербурзі облили червоною фарбою пам'ятну дошку Маннергейму

Монумент було встановлено три дні тому.

У Санкт-Петербурзі облили червоною фарбою пам'ятну дошку Маннергейму
Фото: baltika.fm

У Санкт-Петербурзі невідомі облили червоною фарбою пам'ятну дошку, встановлену на честь Карла Маннергейма - головнокомандувача фінської армії та колишнього президента цієї країни.

Про це повідомляє "Балтика.fm".

Меморіал урочисто відкрили з оркестром і військовим караулом три дні тому, 16 червня. Кілька людей намагалися протестувати, але їм не дала цього зробити поліція.

Колишній голова Центральної виборчої комісії Володимир Чуров, який побував на церемонії, виявив на пам'ятній дошці неточності при відтворенні орденів.

Фото: baltika.fm

Пам'ятну дошку Маннергейму на вулиці Захар'євській було встановлено з другої спроби - рік тому її вже намагалися встановити в іншому місці, на Галерній вулиці, але тоді через неоднозначне ставлення городян захід відклали.

Карл Густав Маннергейм до революції 1917 року служив у російській армії, брав участь у війні з Японією і Першій світовій війні. Він повернувся до Фінляндії, коли країна проголосила незалежність, і став регентом королівства Фінляндія. У 1919 році брав участь у виборах президента, але не зумів перемогти на них.

На початку 1930-х років Маннергейм очолив раду оборони Фінляндії. Під його керівництвом були побудовані оборонні споруди на кордоні з СРСР, що отримали назву "лінія Маннергейма".

Маннергейм командував армією Фінляндії під час радянсько-фінської війни 1939-1940 років, а з початком Другої світової керував наступом фінської армії в Карелії. У серпні 1944 року Маннергейм став президентом Фінляндії, незабаром після цього СРСР і Фінляндія підписали угоду про мир.

Незадовго до відкриття меморіальної дошки прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав особистість Маннергейма неоднозначною, відповідаючи на запитання про те, як Кремль ставиться до того, що фінські війська брали участь у блокаді Ленінграда.

"Дійсно, досі особистість Маннергейма викликає гарячі суперечки, але однозначно абсолютно можна сказати, що це особистість непересічна, що має стосунок до нашої історії, і особистість, роль якої ще довго будуть вивчати історики", - сказав Песков.

З вимогою скасувати встановлення меморіальної дошки виступав також депутат Держдуми РФ від КПРФ Сергій Обухов. Він звернувся з відповідною заявою до міністра культури та губернатора Санкт-Петербурга.

"Відомо, що в Другій світовій війні маршал Маннергейм воював на боці фашистської Німеччини. Був союзником Гітлера. Армія Маннергейма окупувала Карелію, разом із гітлерівськими військами брала участь у блокаді Ленінграда", - йдеться в зверненні депутата. 

Нагадаємо, в окупованому Сімферополі невідомі залили фарбою меморіальну дошку Йосипу Сталіну на стіні будівлі офісу Кримського відділення КПРФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram