ГоловнаСвіт

Парламент Канади узаконив евтаназію

Законопроект отримав королівську санкцію.

Парламент Канади узаконив евтаназію
Фото: www.aif.by

Парламент Канади після довгих дебатів затвердив закон, що дозволяє евтаназію.

Зазначають, що напередодні законопроект отримав королівську санкцію. Також його схвалили в сенаті, 44 особи виступили "за", 28 - "проти", повідомляє Російська служба ВВС.

При цьому критики нового закону називають його занадто суворим.

Парламентарії відхилили поправку, що дозволяє евтаназію канадцям, чиї захворювання не є смертельними. Так, до евтаназії не зможуть вдатися люди з дегенеративними захворюваннями - наприклад, множинним склерозом.

Скористатися правом на евтаназію в країні зможуть тільки її громадяни. Таким чином депутати парламентів хотіли обмежити так званий "смертельний туризм", коли громадяни інших країн, де евтаназія під забороною, могли б отримати такі послуги на території Канади.

Згідно з документом, добровільно піти з життя за допомогою лікарів зможуть тільки психічно здорові люди старші 18 років, які страждають через невиліковні хвороби або отримали такі каліцтва, від яких неминуче настане смерть.

Закон також скасував кримінальне переслідування лікарів, які проводять евтаназію.

Евтаназія була легальна з 2014 року, але тільки в провінції Квебек, в інших регіонах - заборонена. Верховний суд Канади зобов'язав уряд до 6 червня внести необхідні зміни в законодавство, щоб легалізувати її, але парламент не встиг прийняти необхідні рішення до цього часу, створивши юридичний пробіл, коли де-факто евтаназія в усій Канаді вже законна, але не врегульована законодавчо.

Варто зазначити, що евтаназія дозволена всього в декількох країнах світу: Швейцарія, Швеція, Нідерланди і Бельгія. А в 2014 році в Бельгії ухвалили закон про дитячу евтаназію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram