ГоловнаСвіт

Президент Фінляндії назвав умови вступу країни в НАТО

Фінський лідер заявив, що питання про приєднання до Альянсу буде вирішуватися за результатами загальнонаціонального референдуму.

Президент Фінляндії назвав умови вступу країни в НАТО
Саули Ниинисте
Фото: EPA/UPG

Президент Фінляндії Саулі Ніїністе назвав умову приєднання країни до НАТО.

Відповідна заява прозвучала в інтерв'ю шведській газеті Dagens Nyheter.

"Ми не можемо відмовитися від можливості подачі заявки на вступ у НАТО. Це було б серйозною помилкою, оскільки це є інструментом політики безпеки. Зараз ми зосереджені на розвитку наших партнерських відносин і сумісності з НАТО, наскільки це можливо. Якщо ми побачимо очевидне погіршення ситуації в галузі безпеки - тоді ми можемо подати заявку на членство", - заявив фінський лідер.

При цьому Саулі Ніїністе наголосив, що питання приєднання Фінляндії до Альянсу слід винести на загальнонаціональний референдум.

"НАТО потребує підтримки більшості людей, і якщо не проводити референдум, як повинно прийматися рішення? На підставі опитування громадської думки? Процес [приєднання до Альянсу] повинен, безумовно, бути легітимним. Якщо ви хочете, щоб число противників приєднання до НАТО у Фінляндії збільшилося, найкращий спосіб - відмовитися від проведення референдуму", - наголосив президент Фінляндії.

Раніше в червні Фінляндія припустила подачу заявки на вступ у НАТО.

Нагадаємо, що у квітні 2015 року Росія обурилася зближенням Фінляндії та Швеції з НАТО. Незадовго до цього міністри оборони Норвегії, Швеції, Данії, Фінляндії та Ісландії підписали спільну декларацію про зміцнення колективної оборони Північної Європи і країн Балтії на випадок російської військової агресії. Вона передбачає збільшення кількості спільних навчань, зміцнення зв'язків між північними промисловими підприємствами, у тому числі оборонного сектору, передачу розвідувальної інформації і "кіберматеріалів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram