ГоловнаСвіт

Болгарія відмовилася брати участь у створенні флоту НАТО

Президент Болгарії підкреслив миролюбність своєї країни.

Болгарія відмовилася брати участь у створенні флоту НАТО
Бойко Борисов

Болгарія відмовилася брати участь у посиленні морської присутності НАТО в Чорному морі, скерованому на протистояння Росії.

Про це заявив прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, пояснивши небажанням розв'язувати військовий конфлікт, повідомляє агентство Рейтер.

Напередодні Москва пообіцяла відповідь на розширення Північноатлантичного альянсу, зазначає агентство.

За словами Борисова, він не хоче бачити, як фрегати пропливають повз туристичні курорти. Про це він заявив на спільній прес-конференції з президентом Болгарії Росеном Плевнелієвим, який наголосив на миролюбності своєї країни.

Напруження у відносинах НАТО і Росії зросло через анексію Криму й участь Москви в бойових діях на сході України, а також у зв'язку з інцидентом зі збитим Туреччиною російським винищувачем, який порушив турецький повітряний простір в листопаді 2015 року.

"Я завжди кажу, що в Чорному морі хочеться бачити вітрильні човни, яхти, великі човни з туристами, але не перетворювати море на арену військових дій, - сказав Борисов. - Мені не потрібна війна на Чорному морі".

Президент, зі свого боку, закликав не лякати нікого посиленням військово-морського угруповання. "Давайте припинимо спекуляції, що флот буде спрямований проти когось, - сказав Плевнелієв. - Болгарія - мирна країна, і її зовнішня політика не спрямована проти когось".

Раніше повідомляли, що Росія посилить Чорноморський флот у відповідь на розширення присутності НАТО в регіоні. Згодом Туреччина заявила, що не дозволить перетворити Чорне море на "російське озеро". Питання про створення флоту НАТО в Чорному морі Альянс обговорить на саміті у Варшаві в липні.

Туреччина і Румунія - члени НАТО, які мають вихід у Чорне море, - закликають створити тут спільний флот блоку і посилити військову присутність у регіоні, що однаково важливий для Сходу і Заходу через енергетичні ресурси і наближеність до Близького Сходу. Спочатку передбачалося, що до складу нового військово-морського угруповання можуть увійти флоти Румунії, Болгарії і Туреччини, а також військові кораблі США, Німеччини та Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram