ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Канада визнала злочини ІДІЛ проти єзидів геноцидом

Минулого тижня відповідний законопроект не прийняв парламент.

Канада визнала злочини ІДІЛ проти єзидів геноцидом
Боевики "Исламского государтва"
Фото: EPA/UPG

Численні злочини, які бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) чинять проти меншості єзидів у Сирії та Іраку, є геноцидом.

Про це під час засідання парламенту заявив міністр закордонних справ Канади Стефан Діон, інформує Укрінформ.

"Вперше незалежне дослідження ООН визнало, що так звана "Ісламська держава" здійснювала геноцид проти єзидів. Незважаючи на ці докази, наш уряд вважає, що геноцид проти них триває досі", - сказав Діон.

Він також закликав Раду Безпеки ООН до прийняття негайних заходів для зупинки цих злодіянь.

Минулого тижня лідер канадської парламентської опозиції Рона Амброз подала в парламент законопроект про визнання дій ІДІЛ геноцидом, проте законодавчий акт не прийнято в сесійній залі. Прем'єр-міністр Джастін Трюдо тоді пояснив таке рішення небажанням політизувати процес юридичного визначення геноциду.

Раніше повідомлялося, що ООН у четвер опублікувала звіт, в якому підтвердила, що терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) здійснює геноцид єзидів у Сирії та Іраку, націлений на знищення цієї курдської етноконфесійної групи шляхом убивств, сексуального рабства й інших злочинів.

Єзиди - курдська етноконфесійна група. Їх релігія поєднує в собі елементи зороастризму, християнства, іудаїзму та ісламу. Радикальні ісламісти вважають єзидів іновірцями і "дияволопоклонниками".

Нагадаємо, 20 квітня 2016 року повідомлялося про страту 250 жінок, які намагалися уникнути насильницької участі в "секс-джихаді". Раніше в червні бойовики ІДІЛ заживо спалили 19 єзидок за відмову від сексу.

Ще в березні цього року США офіційно звинуватили ІДІЛ у геноциді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram