ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ООН: ІДІЛ здійснює геноцид курдів-єзидів

Слідчі ООН закликали передати справу про геноцид єзидів на розгляд Міжнародного кримінального суду

ООН: ІДІЛ здійснює геноцид курдів-єзидів
Боевики "Исламского государства"
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ) здійснює геноцид єзидів у Сирії та Іраку, націлений на знищення цієї курдської етноконфесійної групи шляхом убивств, сексуального рабства та інших злочинів.

Про це йдеться у 40-сторінковій доповіді під назвою "Вони прийшли знищувати: злочини ІДІЛ проти єзидів", складеній слідчими ООН, інформує агентство Рейтер.

Єзиди - курдська етноконфесійна група. Їхня релігія поєднує в собі елементи зороастризму, християнства, іудаїзму та ісламу. Радикальні ісламісти вважають єзидів іновірцями і "дияволопоклонниками".

Як випливає з доповіді ООН, що ґрунтується на інтерв'ю з десятками тих, хто вижив, джихадисти систематично влаштовують облави на єзидів в Іраку і Сирії з серпня 2014 року, прагнучи "стерти їхню ідентичність". За оцінками слідчих, кампанія ісламістів, спрямована на знищення 400 тис. єзидів, відповідає визначенню злочину як геноциду в рамках Конвенції про геноцид 1948 року.

"Геноцид єзидів триває", - йдеться в документі.

У доповіді проводиться правовий аналіз намірів і поведінки Ісламської держави, спрямованих на знищення курдсько-мовної групи.

За словами бразильського експерта Пауло Пінейро, який очолює Комісію з розслідування порушень прав людини в Сирії, "інформація про геноцид єзидів має викликати більш жорсткі дії на політичному рівні, в тому числі на рівні Радбезу ООН".

Чотири незалежні слідчі закликали великі держави врятувати щонайменше 3200 жінок і дітей, які досі перебувають у полоні в ІДІЛ, а також передати справу на розгляд Міжнародного кримінального суду (МКС) для судового переслідування радикальних ісламістів.

Тисячі єзидок потрапили в полон до ісламістів, коли бойовики ІДІЛ захопили місто Синджар на північному заході Іраку у серпні 2014 року. Багатьох з них, в тому числі дівчат з 9-річного віку, терористи використовують як секс-рабинь, жорстоко розправляючись з тими, хто відмовляється вступати з бойовиками у статевий зв'язок. Деяких жінок продають їхнім сім'ям за величезні суми, які починаються з $10 тис.

З неї випливає, що було знайдено понад 30 масових поховань єзидів.

Нагадаємо, 20 квітня 2016 року повідомлялося про страту 250 жінок, які намагалися уникнути насильницької участі в "секс-джихаді". Раніше у червні бойовики ІДІЛ живцем спалили 19 єзидок за відмову від сексу.

Ще у березні цього року США офіційно звинуватили ІДІЛ у геноциді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram