ГоловнаСвіт

Російські хакери атакували Радбез Нідерландів у зв'язку з авікатастрофою МН17, - спецслужба ФРН

Авторство кібератак належить ГРУ і ФСБ Росії.

Російські хакери атакували Радбез Нідерландів у зв'язку з авікатастрофою МН17, - спецслужба ФРН
Фото: http://vesti.kz

Російські спецслужби атакували комп'ютери Ради безпеки Нідерландів восени 2015 року, перед публікацією доповіді про катастрофу Boeing MH17 Malaysia Airlines на сході України.

Про це йдеться у звіті "Розвідувально-диверсійні кібератаки з Росії», який підготувала й опублікувала на своєму сайті Федеральна служба захисту конституції Німеччини (BfV).

У документі наголошено, що російські спецслужби стоять за регулярними багаторічними хакерськими атаками на німецькі, а також аналогічні західні організації. Зокрема, серед таких атак вказано кібернапад на Раду безпеки Нідерландів «у тимчасовому контексті, пов'язаному з оприлюдненням фінального звіту восени 2015 року про причини катастрофи літака Malaysia Airlines MH17 17 липня 2014 року на сході України».

Німецька спецслужба стверджує, що деякі кібероперації можуть здійснювати протягом семи-десяти років. Багато із цих атак схожі за технічними параметрами, що доводить їхнє однакове авторство. «Припускають, що кібероперації проводяться ФСБ і ГРУ", - йдеться у звіті.

Метою атак російських спецслужб передусім є забезпечення стратегічного впливу і просування російського військового і експорту енергоносіїв. Відстежені кіберкампанії, як правило, спрямовані на збір інформації, тобто шпигунство. Але в окремих випадках російські спецслужби також показали готовність знищувати і змінювати дані.

У звіті стверджують, що аналіз контрольованих державою електронних атак з Росії виразно показав високу якість у галузі інформаційних технологій цих наступальних операцій - наприклад, за рахунок використання раніше невідомих вразливостей. Видно також фінансову потужність злочинців. Атаки, як правило, дуже цілеспрямовані і точні, жертви - спеціально відібрані.

Імовірність успіху російських атак зумовлена виділенням великої кількості ресурсів.

Російські кібератаки спрямовані, зокрема, проти наднаціональних організацій, урядових установ, збройних сил, урядів і парламентів, німецьких і міжнародних компаній, а також науково-дослідних інститутів. Вони спрямовані на крадіжку передових технологій у сфері енергетики, військових і ядерних технологій, а також в аерокосмічній сфері. Крім того, у фокусі російських атак перебувають критики російського уряду, журналісти, НГО, а також великі міжнародні банки і телевізійні компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram