ГоловнаСвіт

Reuters: ЄС продовжить санкції проти Росії наступного тижня

Європейські чиновники допускають пом'якшення санкцій в разі виконання Москвою Мінських угод.

Reuters: ЄС продовжить санкції проти Росії наступного тижня
Фото: rus.ruvr.ru

Євросоюз продовжить санкції проти Росії через конфлікт на сході України ще на шість місяців наступного тижня.

Про це повідомили агентству Рейтер дипломатичні джерела, уточнивши, що позиція єврочиновників може пом'якшати надалі.

Термін чинності санкцій блоку в енергетичній, фінансовій та оборонній сферах минає в липні, і тепер очікується, що ЄС продовжить термін їхньої дії до перегляду своєї позиції щодо Росії в другому півріччі.

За інформацією дипломатичних джерел, представники ЄС в Брюсселі обговорять продовження санкцій 21 червня, і міністри країн блоку проголосують за рішення під час зустрічі 24 червня.

"Буде продовження, - сказав дипломат. - Проте все більше відчувається, що щось необхідно зробити в другому півріччі".

Умовою зняття санкцій ЄС називає повне виконання Мінських угод, які не реалізується багато місяців, оскільки Київ і Москва звинувачують одне одного в невиконанні зобов'язань.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала минулого тижня, що санкції не є самоціллю, зазначивши, що виконання Мінських угод є ключовим критерієм для їхнього зняття.

Італія і Греція входять у число країн ЄС, які вже довго закликають до пом'якшення санкцій проти Росії - основного торгового партнера і постачальника енергоресурсів блоку, зазначає Рейтер. При цьому країни Балтії і Польща з великою недовірою ставляться до Росії, заявляючи, що санкції слід залишити чинними.

ЄС ввів санкції проти Росії після анексії Москвою українського Криму в березні 2014 року, посиливши обмежувальні заходи, коли Кремль почав підтримувати бойовиків, які борються проти українських військ на сході України. Більш ніж 9 тис. людей загинули під час конфлікту.

Як повідомляли раніше сьогодні, МЗС України закликає продовжити санкції проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram