ГоловнаСвіт

Московський патріархат відмовився від участі у Всеправославному соборі

Константинопольський патріархат відкинув ініціативу Московського патріархату скликати передсоборну нараду.

Московський патріархат відмовився від участі у Всеправославному соборі
Фото: Макс Левин

Московський патріархат відмовився від участі у Всеправославному соборі, який повинен пройти 16-27 червня на Криті.

Про це інформує Інтерфакс-Україна.

"У Всеправославному соборі повинні брати участь усі Церкви, і тільки в цьому випадку рішення Собору будуть легітимними", - заявив у понеділок за підсумками надзвичайної сесії Синоду в Москві голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон.

Він нагадав, що в останні дні відразу декілька помісних Православних церков: Болгарська, Антіохійська і Грузинська, - відмовилися від участі в Соборі, а Сербська церква виступила за його перенесення.

При цьому Константинопольський патріархат, відповідальний за підготовку форуму, відкинув ініціативу Московського патріархату скликати передсоборну нараду, на якій можна було спробувати врегулювати спірні моменти.

Водночас митрополит Іларіон не вважає події навколо Собору тупиком. На думку ієрарха, "ми повинні винести з цього уроки і зрозуміти, що голоси Церков не можна ігнорувати".

Учасники Всеправославного собору, який не скликали понад тисячу років і який готували понад півстоліття, повинні були обговорити на Криті 16-27 червня шість тем: відносини Православної церкви з іншим християнським світом, ставлення до посту, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, окормлення православних у діаспорі, способи проголошення автономії Православних церков. Окремо передбачали ще ухвалити послання Собору.

Майбутній Собор не є за своїм статусом Вселенським. На відміну від древніх Вселенських соборів він не покликаний вирішувати питання догматичного характеру, не вноситиме нововведень у канонічний лад і в літургійне життя.

Як повідомляли, на початку червня Болгарська православна церква прийняла рішення відмовитися від участі у Всеправославному соборі зважаючи на "серйозні причини".

Нагадаємо, питання визнання Київського патріархату канонічною церквою не розглядатимуть на Всеправославному соборі, як передбачали раніше, через ультиматум патріарха Кирила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram