ГоловнаСвіт

Виправдовуючи агресію російських футбольних фанатів у Марселі, російські ЗМІ використали фейкові публікації в соцмережах

Російські фанати нібито відреагували на образи Путіна і Шарапової

Виправдовуючи агресію російських футбольних фанатів у Марселі, російські ЗМІ використали фейкові публікації в соцмережах
Фото: www.facebook.com/inga.gordienko

Відразу кілька російських ЗМІ, які повідомили про те, що англійські фанати провокували й ображали російських уболівальників на стадіоні Марселя, послалися на твіттер-аккаунт, який має всі ознаки фейку.

Йдеться про "Твіттер" якогось манчестерського журналіста Саймона Раунтрі, який називає себе футбольним оглядачем "новинного агентства Forest Echo News".

На сторінці Раунтрі, яка зараз заблокована, але доступна в кеші Google, повідомлялося, що англійці нібито скандували образи на адресу президента Росії Володимира Путіна і тенісистки Марії Шарапової.

"Репліки були почуті, і російські фанати побили англійців", - зазначив він.

Цю інформацію передрукували РІА НовостіRT на русскомГазета.ру, Лента.русайт телеканалу Рен-ТВ й інші ЗМІ.

Колега Раунтрі з Forest Echo News журналіст Мартін Макінтайр розповів у соцмережах  більш драматичну історію, яку так само підхопили російські видання.

"Реакція російських уболівальників не є дивною. Я бачив, як два англійські фанати придавили росіянина, зняли штани перед його обличчям, а під кінець підтерлися російським прапором", - йдеться на сторінці Мартіна Макінтайра.

Однак, судячи з безлічі ознак, довіряти повідомленням Саймона Раунтрі й інших кореспондентів порталу Forest Echo News не варто.

Сайт новинного агентства, хоча й існує, але не оновлюється; серед спонсорів цього агентства називається якась арабська фінансова група, згадки про яку відсутні де-небудь ще.

Аккаунт агентства в "Твіттері" (зараз заблоковано, але є в кеші) неодноразово опинявся в центрі скандалів, повідомляючи вигадані новини зі світу футболу.

Постійні спростування

Всього лише за два дні з початку чемпіонату Європи з футболу, історія з уболівальниками - вже другий скандал, спровокований пародійною сторінкою.

Так, у п'ятницю агентство розповсюдило повідомлення про те, що нападника Давида Де Хеа нібито відраховано зі збірної Іспанії. Це повідомлення швидко розійшлося в соцмережах і вимагає окремого спростування.

Рік тому на цій же сторінці з'явилося повідомлення про те, що на матчі Ірландії проти Боснії фанати підняли банер з написом: "Ірландія та ІД: товариші в боротьбі проти Британії". Воно теж вимагало окремого спростування.

У квітні братові знаменитого англійського футболіста Гарі Лінекера довелося особисто спростовувати повідомлення Forest Echo News про свою смерть.

Згадані Саймон Раунтрі і Мартін Макінтайр - далеко не єдині кореспонденти пародійного порталу.

Так, у їх колеги з Forest Echo News Стюарта Сміта була зовсім інша версія подій у Марселі: він стверджував, що російські фанати викрикували образи на адресу покійного Олександра Литвиненка - і просто "пошаліли". До слова, в імені та фотографії, які привласнені аккаунту, є цілком реальний володар.

Ще один "кореспондент" взагалі повідомив, що Росію виключили з Євро-2016 за бійку вболівальників.

Хоча аккаунти Forest Echo News, Саймона Раунтрі і Мартіна Макінтайра заблоковано, інші "репортери" продовжують активно публікувати нові "сенсації".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram