ГоловнаСвіт

У Сеймі Польщі зареєстрували резолюцію про геноцид поляків під час Волинської трагедії

Проект пропонує встановити 11 липня Днем пам'яті жертв геноциду.

У Сеймі Польщі зареєстрували резолюцію про геноцид поляків під час Волинської трагедії
Фото: www.day.kiev.ua

Опозиційна Польська селянська партія зареєструвала в Сеймі Польщі проект, яким пропонує встановити 11 липня Днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого "ОУН-УПА в східних областях II Речі Посполитої".

Про це повідомляє "Польське радіо".

У проекті зазначено, що "організований і масовий вимір Волинського злочину має характер етнічної чистки і геноциду", а в 1942-1945 роках на території Волині і Східної Галичини "жертвами злочину стали 100 тисяч безневинних полячок і поляків, включаючи дітей".

"11 липня 2016 року минає 73-тя річниця апогею хвилі злочину, яке в Східних областях вчинили Організація українських націоналістів і підрозділи Української повстанської армії", - йдеться в документі.

2 червня 2016 року відомі українські державні, громадські діячі, голови традиційних церков і інтелектуали закликали керівництво Польщі встановити загальний день пам'яті жертв Волинської трагедії.

Також українці закликали польських політиків утриматися від нерозважливих політичних заяв із приводу минулого, які можуть використовувати треті сили для загострення польсько-українських відносин.

Цьогоріч виповнюється 73-тя річниця Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Українські та польські історики по-різному оцінюють причини і кількість жертв Волинської трагедії.

Українські історики, зокрема, вважають перебільшеними дані польських колег про загибель 100 тис. поляків, відзначаючи, що насправді цей конфлікт міг забрати життя максимум 30 тис. поляків. Окрім того, вони звертають увагу на те, що українці гинули від рук поляків, і доведено історично факт, що жорстокі вбивства польських громадян здійснювали працівники радянського НКВС під виглядом ОУН-УПА.

У липні 2013 року Сейм Польщі відмовився назвати Волинську трагедію "геноцидом" поляків. Також нижня палата польського парламенту не підтримала поправку групи депутатів про встановлення 11 липня Днем пам'яті жертв Волинської трагедії, мучеництва кресовян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram