ГоловнаСвіт

Фінляндія допустила подачу заявки на вступ у НАТО

За словами фінського прем'єра, рішення про вступ країни до Альянсу прийматимуть за підсумками референдуму.

Фінляндія допустила подачу заявки на вступ у НАТО
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Фінляндія може подати заявку на вступ у НАТО, проте для цього потрібна широка підтримка з боку місцевого населення.

Про це заявив прем'єр-міністр країни Юха Сіпілі, виступаючи на партійному конгресі в місті Сейняйокі.

"Вважаю важливим, якщо одного разу ми прийдемо до цього рішення, буде проведено референдум", - зазначив Сіпілі.

"Це не означає, що ті, хто приймає рішення в країні, передають свою відповідальність [народу], це означає, що вони розуміють, що таке велике рішення стосується нас усіх - як нинішніх, так і майбутніх поколінь", - сказав він.

Прем'єр наголосив, що Фінляндія - це країна, "яка не входить у військові блоки, яка, однак, допускає можливість подачі заявки на вступ у НАТО". "Цей пункт, на мою думку, досі залишається дуже хорошою і функціональною позицією", - додав він.

У середині травня президент Фінляндії Саулі Нійністе також висловив думку, що питання про ймовірний вступ країни до Північноатлантичного альянсу необхідно вирішувати на загальнонаціональному референдумі. Однак, за його словами, у держави бракує можливостей для забезпечення своєї безпеки.

Дискусія про вступ Фінляндії в НАТО активізувалася в зв'язку з вторгненням Росії в Україну.

Нагадаємо, в квітні 2015 року Росія обурювалася зближенням Фінляндії та Швеції з НАТО. Незадовго до цього міністри оборони Норвегії, Швеції, Данії, Фінляндії та Ісландії підписали спільну декларацію про посилення колективної оборони Північної Європи і країн Прибалтики на випадок російської військової агресії. Вона передбачає збільшення кількості спільних навчань, зміцнення зв'язків між північними промисловими підприємствами, в тому числі оборонного сектора, передачу розвідувальної інформації і "кіберматеріалів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram