ГоловнаСвіт

Представник України в ООН спіймав Чуркіна на брехні щодо питання введення миротворчих сил на Донбас

Як доказ членам Радбезу представили вихідні документи.

Представник України в ООН спіймав Чуркіна на брехні щодо питання введення миротворчих сил на Донбас
Фото: Пресс-служба МИД Украины

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко відреагував на спроби російської делегації спотворити ситуацію із запитом України про миротворчу операцію ООН на сході країни.

"Сьогодні делегація Росії знову вдалася до відвертої брехні, цього разу про те, що Рада Безпеки не отримувала ніякого запиту від України щодо розгортання операції з підтримання миру. Для протоколу: Україна офіційно зверталася на найвищому рівні до Ради Безпеки, так само як і до Генерального секретаря ООН з таким запитом щонайменше двічі", - заявив Єльченко під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН у ніч з п'ятниці на суботу.

У зв'язку з цим Єльченко процитував звернення Президента України в РБ ООН і Генасамблею: "Від імені України я звертаюся до Генерального секретаря і Ради Безпеки ООН з проханням ініціювати відповідні процедури для розгортання міжнародної операції ООН із підтримання миру на території України, з точними умовами, які будуть визначені під час консультацій з українською стороною, відповідно до встановленої практики. Зокрема, я прошу, щоб попередня оціночна місія була відправлена в Україну, щоб оцінити ситуацію і висунути рекомендації для розгляду Радою Безпеки".

"Можна задатися питанням: якщо це не прохання, спрямоване до цієї Ради, то що це тоді?" - запитав постпред України в ООН.

Також Єльченко зазначив, що цей документ був навіть зареєстрований у секретаріаті під номером S/2015/225.

"Дуже незвично для членів Ради Безпеки заперечувати існування документа, який можна знайти в Системі офіційної документації  ООН, тому я хотів би просити Секретаріат ООН поширювати друковані копії українського запиту", - повідомив Єльченко.

Заява В. Єльченка надійшла у відповідь за виступ постійного представника РФ при ООН Віталія Чуркіна. "У своєму виступі представник України дорікнув Раді Безпеки, що вона нібито не відгукнулася на ініціативу про розгортання в його країні ООНівської миротворчої операції. Хочу відзначити для протоколу: таких пропозицій до Ради Безпеки ООН просто не надходило. Зрозуміло, Рада не повинна реагувати на публічні заяви українських офіційних осіб, що періодично лунають і носять суто пропагандистський характер і спрямовані на те, щоб відвернути увагу від невиконання Києвом відомих мінських домовленостей".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram