ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума РФ позбавила Іллю Пономарьова депутатського мандата

Опозиціонеру поставили прогули.

Держдума РФ позбавила Іллю Пономарьова депутатського мандата
Илья Пономарев

Державна дума Росії на засіданні в п'ятницю прийняла рішення про дострокове позбавлення повноважень депутата від "Справедливої Росії" Іллі Пономарьова.

Офіційною причиною стала часта відсутність Пономарьова на засіданнях Держдуми і невиконання своїх обов'язків, повідомляє "Бі-бі-сі".

Депутат Дмитро Гудков, також обраний від "Справедливої Росії", написав у "Фейсбуці", що обговорювати позбавлення мандата Пономарьова зібралися 123 депутати з 450.

Уперше в Росії було на практиці застосовано закон, який дозволяє фракції ініціювати відкликання мандата за прогули. Закон остаточно був затверджений у квітні.

На початку червня фракція "Справедлива Росія" проголосувала за позбавлення мандатів Іллю Пономарьова і Олексія Митрофанова. Члени фракції звинуватили їх у частих прогули. Перший заступник голови фракції есерів Михайло Ємельянов заявив, що обидва депутати вже місяць не з'являлися в Держдумі.

Гудков тоді пояснив, що Пономарьов перебуває не в Росії, але дистанційно активно бере участь у роботі Думи. Сам Гудков голосує за нього за домовленістю. Голова комісії з питань депутатської етики Віктор Заварзін заявив, що Пономарьов не передавав заяви про передачу свого голосу іншому депутатові.

Комісія з етики Держдуми підтримала рішення щодо Пономарьова. При цьому стосовно Митрофанова голосування поки що не проходило, комісія перевіряє інформацію про стан його здоров'я.

Пономарьов і Митрофанов перебувають за кордоном. Проти обох депутатів порушено кримінальні справи. Пономарьова звинувачують у розтраті 22 млн рублів із фонду "Сколково". Влітку минулого року його оголосили в міжнародний розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram