ГоловнаСвіт

Японію стурбувала поява бойових кораблів КНР і РФ біля спірних островів

МЗС Японії висловило протест КНР і зв'язалося з Москвою

Японію стурбувала поява бойових кораблів КНР і РФ біля спірних островів
Острова Сенкаку

Морські сили самооборони Японії помітили китайський фрегат і російські бойові кораблі у Східно-Китайському морі біля спірних островів Сенкаку.

У зв'язку з цим МЗС Японії висловило протест КНР, повідомляє агентство Kyodo.

Японський есмінець "Сетогірі" зауважив китайський фрегат в районі архіпелагу Сенкаку поза межами територіальних вод Японії в четвер близько 00:50 за місцевим часом (18:50 за Києвом).

Раніше, увечері в середу близько 21:50 за місцевим часом (15:50 за Києвом), в тому самому районі біля острова Кубасіма інший японський есмінець "Хатакадзе" засік відразу три російські військові кораблі, які покинули цю зону, не заходячи в територіальні води Японії, через приблизно п'ять годин.

МЗС Японії висловило серйозну заклопотаність у зв'язку з появою біля спірних островів китайського корабля і викликало посла КНР Чена Юнхуа, повідомляє агентство Рейтер.

Генеральний секретар японського уряду Есіхіде Суга заявив, що буде проведено розслідування, з метою виявити зв'язок між пересуваннями китайських і російських кораблів.

У свою чергу, в міноборони КНР відзначили, що вважають район, у якому знаходився фрегат, територіальними водами Китаю, і тому бойовий корабель мав повне право виконувати завдання у зазначеній зоні.

Безлюдні острови Сенкаку (китайська назва - Дяойюдао) контролюються Японією з кінця XIX століття. Територіальна суперечка навколо островів загострився у вересні 2013 року, коли Токіо оголосив про купівлю трьох із п'яти островів, в шельфі яких було знайдено потенційно багаті поклади газу і нафти, у приватних власників. У Китаї націоналізація островів спровокувала масові антияпонські демонстрації, низка японських підприємств у КНР мусили призупинити свою роботу.

За версією Пекіна, архіпелаг відкрили китайці у XIV столітті, він є споконвічно китайською землею. У листопаді 2013 року Пекін оголосив про створення над Східно-Китайським морем зони ідентифікації ППО, яка в тому числі накриває Сенкаку. Наприкінці 2013 року Пекін оголосив про створення над Східно-Китайським морем зони ідентифікації ППО, яка, серед іншого, накриває Сенкаку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram