ГоловнаСвіт

У Сеймі Польщі представлено доповідь про злочини росіян на Донбасі

Доповідь складено на базі понад 60 інтерв'ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими.

У Сеймі Польщі представлено доповідь про злочини росіян на Донбасі

У нижній палаті Сейму Польщі в середу представлено доповідь про злочини росіян на Донбасі в 2014 році.

Документ представила заступник голови комісії Сейму в закордонних справах, один з ініціаторів його створення Малгожата Госевська, повідомляє Укрінформ.

"Сподіваюся, що злочинців буде покарано, тому що військові злочини не мають терміну давності", - заявила під час презентації Госевська. Вона зазначила, що в рапорті немає імен і прізвищ осіб щодо яких застосовувалися тортури. Зате їх дані представлено в Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі.

Депутат Сейму зачитала частину свідчень жертв тортур, підкреслюючи, що це відбувається в XXI столітті, і в Польщі повинні знати, що зараз відбувається на території сусідньої держави.

Заступник голови комісії Сейму у закордонних справах зауважила, що в звіті зазначено про злочини саме росіян і чинних військових російської армії.

"Це не якісь невідомі банди, які носяться по Донбасу, а російська армія, представники різних російських спецслужб, які експлуатують російську військову техніку", - наголосила вона.

Як зазначила Госевська, російські журналісти також несуть відповідальність за злочини, оскільки людей, щодо яких застосовувалися тортури, примушували давати інтерв'ю для російських ЗМІ.

"Я хочу, щоб цей рапорт став відомим не тому, що шукаю якусь дешеву сенсацію, а тому, що хочу показати, чим сьогодні є Росія Путіна", - підсумувала вона.

Як повідомляється,  доповідь складена на базі понад 60 інтерв'ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими. У них вони розповідають, серед іншого, про фізичні і психічні тортури, вбивства, до яких мали відношення росіяни.

Нещодавно відбулися презентації документа в Європарламенті в Брюсселі і Верховній Раді України в Києві. Планується серія презентацій доповіді про злочини Росії на Донбасі в національних парламентах країн ЄС.

Госевська особисто передала доповідь про злочини 22 квітня в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. За її словами, вона викликала значне зацікавлення у представників суду.

Нагадаємо, в кінці квітня Гаазький трибунал почав вивчати матеріали про військові злочини на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram