ГоловнаСвіт

Парламент Канади задумався про внесення коректив у текст гімну через скарги на дискримінацію жінок

Більшість канадців підтримує ідею зробити гімн більш нейтральним з точки зору гендерної приналежності

Парламент Канади задумався про внесення коректив у текст гімну через скарги на дискримінацію жінок
Канада

У парламенті Канади обговорюють можливість внесення коректив в англомовний текст гімну заради рівноправності чоловіків і жінок.

Про це пише ВВС.

Законопроект про зміну національного гімну ще в січні 2016 року внесла депутат від Ліберальної партії Канади Моріль Беланже.

Йдеться про другу сходинку тексту англійською мовою. "O Canada! Our home and native land! True patriot love in all thy sons command". Жінки визнали дискримінацією слово sons (з англ. - сини) в рядку про патріотичну любов "усіх синів" до Канади, у зв'язку з чим пропонується змінити "in all thy sons command" на "in all of us command".

Минулого тижня Палата громад Канади отримала відповідний законопроект для схвалення вже у третьому читанні. У другому читанні проект схвалили 219 депутатів проти 79. Якщо документ схвалять і Палата громад, і Сенат, гімн змінять вже восени 2016 року.

Ініціативу, що викликала гарячі суперечки, підтримує ліберальний уряд. Багато членів парламенту, однак, вимагають подальшого обговорення законопроекту. "Трагічно, що це робиться без урахування думки канадців, - вважає депутат Пітер Ван Лоан. - Їх національний гімн змінюється. Вони співали його десятиліттями, мільйони канадців. Він належить їм, це не наша (політиків - ред.) іграшка".

"O Canada" стала гімном Канади у 1980 році. Спочатку текст гімну був написаний французькою мовою.

Згідно з результатами останніх опитувань, більшість канадців підтримує внесення змін до тексту гімну, щоб він став більш нейтральним з точки зору гендерної приналежності.

Раніше такі зміни в текст гімну вносили й інші країни. Так, у гімні Австрії до слів "сини" було додано "і доньки", а рядок про "братні хори" було змінено на "радісні хори".

Нагадаємо, раніше у вівторок повідомлялося, що українські радіостанції вранці і ввечері вмикатимуть національний гімн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram