ГоловнаСвіт

Туреччина знову пригрозила ЄС припиненням угоди щодо мігрантів

Чавушоглу заявив, що конфлікт Туреччини з Ізраїлем практично врегульовано

Туреччина знову пригрозила ЄС припиненням угоди щодо мігрантів
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкарі доведеться призупинити дію угоди з Євросоюзом з питань прийому мігрантів, якщо ЄС не надасть її громадянам безвізовий режим.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на інтерв'ю Чавушоглу турецькому каналу TRT Haber.

За словами міністра, уряд Німеччини також має чітко заявити, що не погоджується з позицією німецького парламенту, який ухвалив резолюцію про визнання геноциду вірмен.

Крім того, повідомляє Рейтер, Чавушоглу торкнувся питання відносин з Ізраїлем. За його словами, конфлікт з єврейською державою практично врегульовано, а для повної нормалізації знадобляться лише одна-дві зустрічі. При цьому він підкреслив, що для Туреччини вкрай важливо, щоб Тель-Авів не чинив перешкод для надання допомоги Палестині.

Міністр також заявив, що Туреччина готова надати "сильну підтримку" операції іракських військових, які за підтримки міжнародної коаліції на чолі з США пізніше цього року спробують вибити бойовиків ІДІЛ з міста Мосул, інформує Рейтер. Наразі іракська армія проводить операцію зі звільнення міста Фаллуджа від ІДІЛ.

У березні Євросоюз і Туреччина погодили на саміті в Бельгії основні принципи вирішення міграційної проблеми. Згідно з цією домовленістю, Анкара отримувала від ЄС €3 млрд для розміщення мігрантів і зобов'язалася повернути на свою територію біженців з Греції та інших європейських країн. В обмін на сприяння у вирішенні міграційної кризи Туреччина зажадала ввести безвізовий режим для короткострокових поїздок у ЄС своїх громадян.

4 травня повідомлялося, що Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС і Європарламенту скасувати візові вимоги для громадян Туреччини.

9 травня стало відомо, що низка країн ЄС обговорює альтернативні варіанти вирішення проблеми біженців на випадок, якщо угода з Туреччиною зірветься. А вже 11 травня Європарламент призупинив роботу над безвізовим режимом з Туреччиною, оскільки Анкара не виконала всі необхідні для цього критерії.

Крім того, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про загрозу дипломатичним відносинам між Туреччиною і ЄС після того, як депутати бундестагу схвалили резолюцію, що визнає геноцидом злочини проти вірмен в Османській імперії у 1915 році. На підтримку документа проголосували практично одностайно: один парламентар виступив проти, ще один утримався. Незабаром після цього посол Туреччини в Берліні відкликали для консультацій.

Згодом Ердоган звинуватив Німеччину і Францію в геноциді народів Африки.

Міграційний криза в ЄС вибухнула у 2015 році. Біженці перетинають Егейське море в пошуках притулку на території ЄС. За минулий рік до Європи прибули понад мільйон мігрантів, більшість з них скористалися маршрутом через Туреччину до Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram