ГоловнаСвіт

У Венесуелі пройшла демонстрація на підтримку референдуму про імпічмент Мадуро

Опозиція вимагає провести плебісцит про відставку Мадуро до кінця року.

У Венесуелі пройшла демонстрація на підтримку референдуму про імпічмент Мадуро
Сторонники оппозиции Венесуэлы
Фото: EPA/UPG

Тисячі прихильників венесуельської опозиції в понеділок вийшли на вулиці Каракаса з вимогою провести референдум про імпічмент президенту Ніколасу Мадуро.

Про це повідомляє агентство AFP.

Влада країни відкидає ідею референдуму про дострокове припинення повноважень президента. Опозиція тим часом говорить, що необхідну для цього заявку з 1,8 млн підписів уже передано для перевірки в Національну виборчу раду. Наступним кроком має стати підтвердження щонайменше 200 тис. цих підписів за допомогою дактилоскопії. Після цього опозиції потрібно зібрати ще 4 млн підписів для другої петиції з аналогічною вимогою.

Опозиція також зазначає, що в разі відмови влади від проведення референдуму цього року в країні можливі заворушення.

"Вихід із кризи залежить не від влади і не від опозиції. Вихід із кризи - в руках венесуельського народу. Конституцією передбачено процедуру електоральної консультації, тобто референдуму про відкликання з посади. Це не може бути предметом жодних переговорів, тому що це конституційне право", - цитує euronews одного з опозиційних лідерів Хесуса Торреальбу.

Під час демонстрації критики уряду влаштували символічне підписання плакатів на користь референдуму із гаслом "Мій підпис зіграє свою роль". Також було видно плакати з написом "Референдум за відставку зараз".

Невдоволення частини населення владою подужчало, коли в країні гостро забракло продовольства. В останні кілька років Венесуелу охопила економічна криза. Падіння світових цін на нафту, яка є головним джерелом валютних надходжень, погіршило ситуацію. Інфляція в латиноамериканській країні перевищує 180% на рік. Для економії електроенергії місцева влада вже скоротила робочий тиждень бюджетників до двох днів.

Опозиція вважає Мадуро винуватим у занепаді економіки. Той же звинувачує політичних суперників у тому, що вони ведуть "економічну війну" і готують державний переворот.

За результатами парламентських виборів, що відбулися 6 грудня 2015 року, вперше за 17 років Єдина соціалістична партія Венесуели зазнала поразки. Опозиційний блок "Круглий стіл демократичної єдності" отримав 109 зі 167 місць, ще три мандати дісталися представникам корінного населення, що також належить до опозиційного спектру. Партії Мадуро перепало тільки 55 місць.

Мадуро зайняв посаду президента Венесуели у квітні 2013 року. Він став наступником лідера країни Уго Чавеса, який помер у березні того самого року від раку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram