ГоловнаСвіт

Екс-міністр фінансів США передбачив рецесію у разі приходу Трампа до влади

Саммерс закликав молитися за те, щоб Трамп не став новим президентом США

Екс-міністр фінансів США передбачив рецесію у разі приходу Трампа до влади
Лоуренс Саммерс
Фото: aif.ru

Колишній міністр фінансів США, економіст Лоуренс Саммерс заявив, що в разі обрання Дональда Трампа президентом США країні загрожуватиме рецесія.

"Якщо його оберуть, я очікую початку затяжної рецесії протягом 18 місяців", - зазначив Саммерс у статті, опублікованій у Financial Times.

За словами Саммерса, зараз ринок хвилюють головним чином дві події, які можуть потенційно змінити ситуацію у світі, - референдум про членство Великобританії у Євросоюзі і вибори президента США. Однак якщо фінансові ринки вкрай чутливі до новин з Британії, реагуючи на кожне нове опитування громадської думки коливаннями курсу фунта стерлінгів і британського фондового індексу, то, судячи з ринку опціонів, інвестори очікують лише помірно підвищену волатильність у період, що передує виборам в США.

"Усі, хто стежить за Федрезервом, коментують потенційні наслідки виходу Великобританії з Євросоюзу (так званий Brexit), однак практично ніхто не говорить про наслідки можливої перемоги Трампа в листопаді, - пише Саммерс. - При цьому, якими б великими не були ризики Brexit для економіки Великобританії, я вважаю, що ризики для економіки США і світу в разі обрання Трампа президентом незрівнянно вищі".

Екс-міністр виділяє п'ять факторів, які можуть мати негативний вплив на економіку країни та світу, якщо Трамп стане наступним президентом країни. Зокрема, це значний ризик необдуманих політичних рішень, - Трамп під час своєї передвиборної кампанії вказував на можливість скорочення податків на $10 трлн і реструктуризації зовнішнього боргу США. По-друге, протекціоністські настрої кандидата. "Якщо Трамп виконає хоча б половину своїх обіцянок, він розв'яже наймасштабнішу торгову війну з часів Великої депресії", - попереджає Саммерс.

Також він вказує на можливі геополітичні ризики, авторитарний стиль керівництва Трампа і відсутність у бізнесу довіри до нього.

"Ринки ігнорують ймовірність президентства Трампа, і давайте помолимося за те, щоб вони мали рацію", - резюмував Саммерс.

Нагадаємо, наприкінці травня Трамп забезпечив собі висунення від Республіканської партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram