ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

21% росіян побачив "наступ влади на свободу слова", - опитування

87% громадян РФ ніколи нічого не дивилися і не читали на іноземних каналах або сайтах.

21% росіян побачив "наступ влади на свободу слова", - опитування
Россияне
Фото: EPA/UPG

21% росіян вважає, що російська "влада веде наступ на свободу слова й обмежує незалежні засоби масової інформації". Протилежної думки дотримуються 35% росіян.

Про це свідчать результати опитування, проведеного "Левада-центром".

Зазначають, що за останні 16 років у росіян зникла впевненість у тому, що влада не обмежує діяльність ЗМІ. У 2000 році 58% опитаних були впевнені у відсутності такої загрози, проте у 2016 році їхнє число знизилося до 35%, що є мінімальним показником за весь час проведення таких досліджень.

Більшість росіян також вважають, що на російських телеканалах є цензура. У цьому впевнені 15% опитаних, 42% респондентів схиляються до цього. Із цією тезою не згідні 20% учасників опитування. Крім того, 14% громадян вважають, що думок на телебаченні слід подавати більше, ще 48% радше згідні з цим.

15% опитаних переконані, що країні необхідний телеканал, на якому критикують владу і відсутня цензура, ще 39% респондентів схиляються до таких висновків.

За даними опитування, більшість росіян вважають телевізор основним джерелом отримання інформації. Зокрема щодня новинні програми дивляться 60% опитаних. Найпопулярнішими в респондентів є головні державні канали - "Первый канал", ВГТРК ("Россия-1" і т.д.), а також НТВ.

Окрім того, 87% росіян ніколи нічого не дивилися і не читали на іноземних каналах або сайтах, і тільки 4% учасників опитування отримують інформацію із закордонних ЗМІ хоча б раз на місяць.

Нагадаємо, раніше в червні росіяни назвали своїми головними ворогами США, Україну та Туреччину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram