ГоловнаСвіт

Франція закликала НАТО до згуртованості

Альянс повинен працювати заради єдиної мети - захистити союзників.

 Франція закликала НАТО до згуртованості

Франція закликає НАТО до згуртованості і готова підтримувати союзників застосуванням 5 статті статуту Альянсу в разі нападу на одного з них.

Про це заявив у п'ятницю в Парижі президент Франції Франсуа Олланд після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, повідомляє Укрінформ.

"Сьогодні предметом нашої зустрічі була підготовка до саміту НАТО, який відбудеться у Варшаві 8 і 9 липня. Зустріч на вищому рівні є дуже важливою в міжнародному контексті, як ми знаємо, і тому нам необхідно було обговорити очікувані пріоритети Франції в зв'язку з нею. Найважливіше послання, яке я хочу відправити перед Варшавським самітом, - необхідність згуртованості альянсу. Це те, що створює його силу, яка надає йому сенс", - зазначив президент Франції.

Олланд нагадав про статтю 5 договору про НАТО, "яка лежить в основі північноатлантичного союзу, яка передбачає, що збройний напад на одного або кількох союзників буде розглядатися як напад на всіх, це ключ до альянсу".

На його переконання, НАТО має працювати і розвиватися заради єдиної мети - захистити союзників. Але тоді ж  солідарність країн-членів не повинна бути поставлена під сумнів, і кожна з них повинна бути обережною, щоб зберегти єдність, вважає французький лідер.

Олланд зазначив, що альянс повинен продовжувати розвивати свої відносини з Євросоюзом.

"Я прагну, щоб захист Європи був забезпечений передовсім європейцями в рамках альянсу, тому відносини між НАТО і Європейським Союзом мають важливе значення, і я радий також, що відносини між Єнсом Столтенбергом і Федерікою Могеріні хороші і не допускають неясності", - зазначив Олланд.

Нагадаємо, в кінці травня в НАТО назвали потенційну  загрозу зі сторони РФ "реальною і серйозною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram