ГоловнаСвіт

Влада Франції закликала транспортників припинити страйк

Міністр транспорту Франції заявив, що уряд задовольнив вимоги профспілок.

Влада Франції закликала транспортників припинити страйк
Архив
Фото: tgorguet, Instagram

Намагаючись покласти край хвилі протестів, які загрожують зривом чемпіонату Європи з футболу (Євро-2016), уряд Франції закликав залізничників припинити страйк і визнав "безвідповідальними" плани пілотів авіакомпанії Air France долучитися до страйку.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Залізничники третій день безстроково страйкують, у підсумку у Франції скасовано понад половину поїздів. Через тиждень у Парижі стартує Євро-2016, що триватиме з 10 червня до 10 липня, очікують близько 2,5 млн глядачів, багатьох - з-за кордону.

Міністр транспорту Франції Ален Відалі заявив, що уряд задовольнив вимоги профспілок про відпочинок залізничників і допомогу залізничній компанії SNCF у врегулюванні боргу в €50 млрд ($55,76 млрд). Він закликав профспілку "Загальна конфедерація праці" (CGT) припинити акцію протесту.

"Час визнати прогрес, якого досягнуто, і повернутися до роботи", - сказав міністр в ефірі радіо RTL.

Соціалістичний уряд Франції втрутився в переговори про реорганізацію Національної компанії французьких залізниць (SNCF), аби послабити напруження, і погодився піти на поступки, щоб запобігти страйку авіадиспетчерів. Однак тепер страйком, починаючи з наступного тижня, погрожують пілоти Air France.

"Це безвідповідально", - сказав міністр. Він дивується, чому страйк льотчиків, незадоволених зниженням зарплати, повинен стартувати в один день із чемпіонатом з футболу.

Профспілка CGT виступила організатором страйків за участю працівників залізничних компаній, нафтозаводів і атомних електростанцій, намагаючись змусити уряд відмовитися від реформи трудового законодавства, яка дозволить роботодавцям більш вільно наймати і звільняти співробітників.

Прем'єр-міністр Мануель Вальс сказав, що CGT - одна з двох найбільших національних профспілок Франції - веде боротьбу, тоді як більшість здалися в протистоянні з владою.

"Якщо ми поступимося CGT, профспілці, який залишився в меншості - ні, я поважаю її історію та боротьбу, - то стануть неможливими подальші реформи у Франції", - сказав прем'єр газеті l'Est Republicain.

Нагадаємо, наприкінці травня у Франції відбулися сутички супротивників реформи праці з поліцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram