ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Проти художника Павленського подали позов на $7,2 тис. у справі про підпал дверей ФСБ

ФСБ планує відтворити знищені Павленським двері

Проти художника Павленського подали позов на $7,2 тис. у справі про підпал дверей ФСБ
Петр Павленский
Фото: Дождь

Російському художнику-акціоністу Петру Павленському висунули цивільний позов на 481 тис. 461 рубль і 83 копійки (близько $7,2 тис.) - саме така сума, на думку потерпілої сторони, знадобиться для відтворення дверей у будівлі ФСБ, які він підпалив в рамках акції "Загроза".

Про це повідомляє "Дождь".

Під час судового засідання начальник юридичного відділу військової частини 55002 Дмитро Казаков, який представляє потерпілу сторону, казав, що ця сума знадобиться для відтворення копії дверей. За його словами, відтворені двері не будуть об'єктом культурної спадщини.

Сума, на яку Павленському висунули позов, фігурувала в матеріалах кримінальної справи і раніше - саме на таку суму "об'єкт культурної спадщини" (будівля ФСБ на Луб'янці в центрі Москви) отримав пошкодження.

У ніч з 8 на 9 листопада 2015 року Павленський підійшов до будівлі ФСБ і облив вхідні двері з каністри, потім підніс запальничку і підпалив її. Після цього художника затримала поліція, незабаром Павленського заарештували. Спочатку він був фігурантом справи про вандалізм за мотивами ідеологічної ненависті, проте пізніше його дії перекваліфікували за статтею "пошкодження об'єкта культурної спадщини".

Сам Павленський неодноразово вимагав перекваліфікувати його справу за статтею "тероризм".

У середині травня 2016 року стало відомо, що Павленського побили під час конвоювання через Мосміськсуд. Він стверджував, що його побили конвоїри після того, як у нього стався конфлікт з колишнім військовослужбовцем внутрішніх військ. У художника виявилося перебитим коліно, тріснуло ребро.

Нагадаємо, що у травні Павленського засудили за акцію солідарності з Майданом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram