ГоловнаСвіт

У Парижі починається конференція з палестино-ізраїльського врегулювання

Представили Палестини і Ізраїлю не беруть участі в зустрічі.

У Парижі починається конференція з палестино-ізраїльського врегулювання
Фото: www.ria.ru

У Парижі починається конференція з палестино-ізраїльського врегулювання, однак самі учасники конфлікту в ній не беруть участі.

Про це повідомляє euronews.

Вирішення палестино-ізраїльського конфлікту обговорюватимуть "зовнішні гравці": представники "квартету" (США, Росія, ЄС, Рада Безпеки ООН), а також Ліга арабських держав (ЛАГ) і ще близько 20 країн-партнерів.

В Ізраїлі до конференції поставилися негативно і не бачать альтернативи прямим переговорам.

"Багато що змінилося в регіоні за останні кілька років. Арабська мирна ініціатива дає шанс переконати палестинців почати прямі двосторонні переговори. Ініціатива Франції, на жаль, пропонує багатосторонні рамки переговорів. Палестинські лідери вбачають у цьому можливість нав'язати Ізраїлю певні рішення, а самим уникнути прийняття важких кроків", - заявив Девід Кіз, представник ізраїльського прем'єра Біньяміна Нетаньяху.

Керівництво Палестини налаштоване більш оптимістично. У палестинському МЗС вважають, що проведення такої конференції дозволить реанімувати мирний процес.

"Ізраїль досі відкидає французьку мирну ініціативу, але у Франції думають, що правильно буде зібрати на конференцію всі ці країни. Вони змогли б розробити принципи плану мирних переговорів і створити умови для робочого процесу. Потім вони б уже говорили з палестинцями і ізраїльтянами" , - заявив Ріяд аль-Малікі, голова палестинського МЗС.

Передбачають, що учасники конференції обговорять основні проблеми палестино-ізраїльського врегулювання: безпека, будівництво Ізраїлем поселень на окупованій території, проблема демаркації на землі й інші аспекти. Але експерти впевнені, що дійти консенсусу без прямих переговорів між ізраїльтянами і палестинцями не вдасться.

Біньямін Нетаньяху заявляє, що готовий піти на деякі поступки, але Ізраїль хоче зберегти свої великі поселення на окупованих територіях.

На Західному березі налічують понад 120 єврейських населених пунктів, у яких живуть понад 300 тис. осіб.

Міжнародна спільнота вважає, що території Східного Єрусалима і Західного берега річки Йордан були окуповані Ізраїлем, і не визнає легітимним розміщення на них єврейських поселень. У жовтні 2014 року Палестина розробила проект резолюції Радбезу ООН з вимогою припинення окупації.

7 липня 2014 року Ізраїль почав у секторі Газа операцію "Незламна скеля". Її метою було припинення обстрілу єврейських поселень з боку підконтрольних ХАМАСу територій. У результаті військових дій, що тривали більш ніж сім тижнів, загинули понад 2,2 тис. палестинців, у тому числі 1,4 тис. мирних жителів. З боку Ізраїлю жертвами стали 67 військових і шість цивільних.

З 26 серпня 2014 року між Ізраїлем і Палестиною офіційно панує перемир'я, яке, однак, було затьмарене новим сплеском насильства у вересні 2015 року. За цей період було вбито понад 30 ізраїльтян і четверо іноземців. Водночас загинули палестинці, близько 70% яких вважаються причетними до нападів на ізраїльтян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram