ГоловнаСвіт

ВООЗ відмовилася переносити Олімпіаду в Бразилії через вірус Зіка

ВООЗ закликала до тривалого статевого утримання після поїздок в уражені вірусом Зіка країни

ВООЗ відмовилася переносити Олімпіаду в Бразилії через вірус Зіка
Фото: EPA/UPG

Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) відмовилася переносити літню Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро у 2016 році на інший термін або в іншу країну через поширення вірусу Зіка, повідомляє Fortune.

Організація зазначила, що перенесення Олімпіади "суттєво не вплине" на поширення вірусу Зіка. Кращим методом запобігання захворюванню в організації назвали дотримання правил контролю за здоров'ям під час подорожей.

"На підставі поточної оцінки вірусу Зіка, що поширюється у майже 60 країнах, 39 з яких знаходяться на американських континентах, організація охорони здоров'я не має підстав переносити або скасовувати Ігри", - йдеться в повідомленні ВООЗ.

Близько 150 вчених та експертів у сфері здоров'я попросили ВООЗ відкласти Олімпіаду у Бразилії через небезпеку поширення вірусу Зіка під час Ігор. Вчені зазначили, що масовий візит декількох тисяч туристів у Ріо-де-Жанейро може поширити вірус, коли туристи повернуться до своїх країн.

У зв'язку з цим ВООЗ порадила вагітним жінкам утриматися від поїздок до Бразилії та в інші країни, у яких існує ризик зараження вірусом Зіка, а також захиститися від укусів комарів у спекотних країнах. Крім того, організація рекомендує вісім тижнів статевого утримання людям, які повернулися з країн, де було зафіксовано спалахи лихоманки Зіка, повідомляється на сайті ВООЗ.

При цьому організація рекомендує обмежити сексуальне життя як людям, у яких виявили симптоми лихоманки, так і тим, хто не має ознак зараження. Вчені з'ясували, що вірус може довгий час зберігатися у крові та інших біологічних рідинах людини.

Якщо ж ознаки зараження має чоловік, який планує зачати дитину, обмежити статеве життя рекомендується мінімум на півроку.

Лихоманка Зіка - гостре інфекційне захворювання. Вірус поширений в Африці, Північній та Південній Америці, Азії і Тихоокеанському регіоні. Симптоми захворювання - лихоманка, висипання на шкірі та кон'юнктивіт. Спеціального комплексу лікування і вакцини від лихоманки Зіка наразі не існує.

1 лютого Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала, що швидке поширення вірусу лихоманки Зіка є загрозою світового масштабу, і оголосила про введення режиму надзвичайного стану.

Вірус Зіка вперше був виявлений у 1947 році в Уганді, але донедавна вважався безпечним для людини. У 2015 році він потрапив з Африки та Азії до Південної Америки, після чого дуже швидко поширився по материку. Зараження відбувається через укуси комарів. ВООЗ нагадує, що вчені довели зв'язок мікроорганізму, що викликає хворобу і раніше вважався відносно нешкідливим, з численними випадками мікроцефалії новонароджених (вроджене зменшення розмірів мозку і черепа, яке призводить до розумової відсталості).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram