ГоловнаСвіт

Бюджет ЄС втратив майже €1 млрд у 2015 році через фінансові махінації

Найбільше "сірими" схемами користувалися компанії, зареєстровані в країнах Східної Європи

Бюджет ЄС втратив майже €1 млрд у 2015 році через фінансові махінації
Евросоюз
Фото: www.ednist.info

Бюджет Євросоюзу у результаті різних фінансових махінацій за 2015 рік недорахувався €888 млн ($989 млн).

Про це йдеться в доповіді Європейського бюро з питань боротьби з шахрайством (European Anti-Fraud Office, OLAF), інформує агентство Рейтер.

Як випливає з доповіді, найбільше "сірими" схемами користувалися компанії, зареєстровані в країнах Східної Європи, - у Румунії, Болгарії та Угорщині.

Як один із яскравих прикладів шахрайства з бюджетними коштами наводиться факт виділення €1,3 млн на модернізацію і реконструкцію підприємства з виробництва заморожених овочевих сумішей у Болгарії. З'ясувалося, що власником підприємства і постачальником обладнання є одна й та сама людина, яка продала сама собі техніку за завищеною ціною.

Інший виявлений випадок шахрайства стосується імпорту панелей для сонячних батарей з Китаю. Постачальник надав фальшиві документи про країну походження товару та уникнув таким чином високих ввізних мит.

У 2014 році бюджет ЄС у результаті різних фінансових махінацій втратив €901 млн, зазначає Рейтер.

Генеральний директор OLAF Джованні Кесслер (Giovanni Kessler) заявив, що справа не в широкому поширенні корупції, а в тому, що різке збільшення кількості зареєстрованих випадків шахрайства, виявлених після 2013 року, свідчить про те, що його організації вдалося переконати громадськість повідомляти про помічені випадки шахрайства.

У 2015 році €187 млн повернули в Брюссель через суди у державах-членах ЄС, що на 10% менше порівняно з 2014 роком. Кесслер виступає за створення прокуратури на рівні ЄС, яка мала б ширші повноваження, ніж OLAF, для проведення розслідувань, однак європейські уряди не підтримують цю ідею, зазначає Рейтер.

Деякі чиновники в ЄС скаржаться, що національним органам влади бракує завзяття у переслідуванні тих, хто обманом отримує кошти з бюджету ЄС, і в цілому вони недбало ставляться до питання роздачі коштів з фондів ЄС.

Лише близько половини рекомендацій OLAF щодо початку судового переслідування обернулися звинуваченнями в шахрайстві на рівні національних прокуратур в останні роки, зазначає Рейтер.

Нагадаємо, що Євросоюз схвалив бюджет на 2014-2020 роки ще в лютому 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram