ГоловнаСвіт

Польща вирішила не продовжувати контракт із "Газпромом" після 2022 року

Закупівлі російського газу продовжать у разі конкурентної ціни.

Польща вирішила не продовжувати контракт із "Газпромом" після 2022 року
Фото: i-g-t.org

Польща вирішила не продовжувати контракт на постачання газу з російським "Газпромом" після 2022 року.

Про це сказав уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський.

"Ми будемо прагнути ситуації, в якій довгостроковий контракт відійде в минуле. Якщо ціна на газ з Росії буде конкурентною, ми не виключаємо його придбання, але, безумовно, не в рамках довгострокового контракту", - цитує його у вівторок "Радіо Польща".

Щорічні потреби Польщі в газі - 15 млрд кубометрів. У рамках нинішнього контракту державна нафтогазова компанія PGNiG може імпортувати з Росії 10,3 млрд кубометрів газу. Ту потребу, яка не покривається імпортом, Польща задовольняє власним видобутком газу. У зв'язку з новими можливостями імпорту сировини з інших джерел 2015 року польська компанія доправила з Росії тільки 8 млрд куб.

Наїмський повідомив, що новий термінал зрідженого газу в Свіноуйсьцю здатен прийняти до 5 млрд куб. зрідженого газу в рік. Наразі існує довгостроковий контракт із Катаром на постачання в Польщу 1,5 млрд куб. м зрідженого газу на рік. У червні цього року в Свіноуйсьце прибуде перший катарський танкер. Також країна спирається на спотові постачання з Норвегії.

Нагадаємо, в травні 2015 року PGNiG подала позов до "Газпрому" і "Газпром экспорту" в Стокгольмський арбітражний суд з метою домогтися зниження закупівельної ціни на російський газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram