ГоловнаСвіт

Ердоган звинуватив Росію у поставках зброї бойовикам РПК

Віце-прем'єр Туреччини сподівається на "швидке" налагодження відносин між Анкарою і Москвою

Ердоган звинуватив Росію у поставках зброї бойовикам РПК
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив Росію в поставках зенітного озброєння і ракет бойовикам забороненої в країні "Робітничої партії Курдистану" (РПК).

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на урядовців.

Розмовляючи з журналістами перед вильотом з провінції Діярбакир на південному сході Туреччини, яку він відвідав минулих вихідних, Ердоган заявив, що поставки російського озброєння здійснюються через територію Сирії та Іраку, повідомила турецька газета Star.

"На цей момент терористи використовують зенітні знаряддя і ракети, що поставляються Росією. Сепаратистській терористичній організації постачають цю зброю. Вона надходить до них через територію Сирії та Іраку", - цитує Star слова Ердогана.

Два чиновники у турецькому уряді підтвердили заяву Ердогана.

Термін "сепаратистська терористична організація" використовується турецьким урядом для позначення РПК, яка вже понад 30 років веде збройну боротьбу проти турецької влади, жертвами якої стали більш ніж 40 тис. осіб, переважно курдів.

Раніше Ердоган вже критикував Росію за підтримку курдських формувань у Сирії, проте у поставках зброї РПК, яку Туреччина, ООН і ЄС вважають терористичним угрупованням, він звинуватив Москву вперше.

Тим часом віце-прем'єр Туреччини Нуман Куртулмуш висловив у понеділок досить оптимістичний погляд на розвиток відносин з Росією.

"Ні Росія, ні Туреччина не можуть собі дозволити пожертвувати відносинами один з одним", - сказав на прес-конференції Куртулмуш, який є також офіційним представником уряду Туреччини.

На думку Куртулмуша, непереборних розбіжностей між двома країнами не існує і відносини з Росією "незабаром" налагодяться.

Анкара зараховує до терористичних організацій також і курдські Загони народної самооборони (YPG) і обурена підтримкою, яку їм надають як Росія, так і США в боротьбі з "Ісламською державою" у Сирії.

Відносини Росії і члена НАТО Туреччини загострилися до межі після того, як ВПС Туреччини восени 2015 року збили російський бомбардувальник, який порушив турецький повітряний простір, незважаючи на численні попередження. У відповідь Росія ввела економічні санкції проти Туреччини.

У квітні президент Росії Володимир Путін пообіцяв підтримку сирійським курдам, назвавши їх "серйозною силою в боротьбі з тероризмом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram