ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Омського студента засудили до виправних робіт через коментар про Мериліна Менсона і православних

Влада РФ продовжує боротьбу з противниками дій православних активістів.

Омського студента засудили до виправних робіт через коментар про Мериліна Менсона і православних
Фото: kontaktis.ru

18-річного студента Омського державного університету шляхів сполучення Олександра Ражина засудили до 120 годин виправних робіт через коментар, присвячений співаку Мериліну Менсону і православним.

Про це повідомляє "Новая газета".

Студент написав коментар два роки тому після скасування концерту Мериліна Менсона у Новосибірську. Запис було опубліковано під псевдонімом. Виступ скасували на вимогу православних активістів, які поскаржилися на сатанинську тематику у виступах Менсона.

Коментар Ражина побачили співробітники центру з протидії екстремізму (центру "Е") омського управління МВС. Вони зажадали завести справу за статтею "розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження гідності людини або групи осіб за ознакою ставлення до релігії". На засіданні Ражин сказав, що висловлював свою думку для вузького кола друзів і не підозрював, що його прочитають співробітники центру "Е". Ці слова підтвердили його друзі, які прийшли на суд у якості свідків.

У 2014 році в місті Сисерть Свердловської області було також заборонено концерт Менсона. Проти кількох людей, які висловилися проти заборони, також порушили справи. Співробітники місцевих Слідкому і центру "Е" у Єкатеринбурзі двічі опитували студента факультету журналістики Іллю Шатерника. Його звинувачують у запису образливого для православних коментаря, однак він не підтверджує сам факт коментаря.

Першу справу за статтею 148 Кримінального кодексу - за образу почуттів вірян - відкрили у Ставрополі відносно 37-річного блогера Віктора Краснова. Під час суперечки з учасниками груп "ВКонтакте" він написав "Бога немає". Після цього та інших висловлювань опоненти блогера подали на нього заяви в поліцію.

Крім того, нещодавно у Новосибірській області управління СК завершило днями розслідування справи, порушеної також за тою самою статтею щодо 21-річного жителя Бердська Максима Кормеліцького, який розмістив "ВКонтакте" "зображення людей, які купаються в ополонці", з текстом, у якому, згідно з висновком експерта, "негативно оцінюється група осіб, які відносяться до релігії - християнства, що свідчить про ворожість однієї групи осіб до іншої за ознакою ставлення до релігії".

У Росії кримінальну відповідальність за образу релігійних почуттів було введено у 2013 році після акції Pussy Riot у храмі Христа Спасителя. Вона передбачає до трьох років позбавлення волі, штрафи до 500 тис. рублів, обов'язкові виправні роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram