ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російськими чиновникам заборонять користуватися WhatsApp (оновлено)

У Росії створять свій месенджер.

Російськими чиновникам заборонять користуватися WhatsApp (оновлено)

Мінекономрозвитку РФ запропонувало заборонити чиновникам і військовим вести робоче листування за допомогою іноземних мобільних програм.

Зокрема під забороною можуть опинитися електронна пошта Gmail, месенджери WhatsApp, Viber, Skype і Telegram. Відомство запропонувало створити державний аналог, за розробку якого візьмуться Mail.ru і Інститут розвитку інтернету, пише "Коммерсант".

Представник Мінекономрозвитку Олена Лашкіна підтвердила виданню, що для службових цілей заплановано використовувати тільки російські месенджери.

На початку травня голова Мінкомзв'язку Микола Нікіфоров закликав чиновників відмовитися від іноземних месенджерів. За його словами, незважаючи на декларовані безпечні протоколи передачі даних і шифрування, дані, які передають через месенджери, розцінюють як публічні.

Раніше стало відомо, що Мail.Ru Group і Інститут розвитку інтернету розроблять месенджер для держслужбовців. Передбачають, що він буде захищеним і підтримуватиме не тільки текстові повідомлення, а й аудіо- і відеодзвінки.

У березні московським поліцейським заборонили користуватися месенджерами і соціальними мережами для передачі інформації службового характеру. Нову заборону пояснили необхідністю захистити службову інформацію.

Оновлено: Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що рішень про заборону використання іноземних месенджерів російськими чиновниками не ухвалювали, інформує ТАСС.

За словами Пєскова, зараз діє досить сувора регламентація роботи з класифікованою інформацією, тобто відомостями, що захищаються відповідно до законодавчих або інших нормативно-правових актів. Усі інструкції щодо роботи з даними, що становлять державну таємницю, ґрунтуються на чинному законодавстві.

Пєсков також заявив, що використовувати месенджери для передачі службової інформації - це "абсолютно необачно". При цьому те, у якій країні розроблено додаток, не грає особливої ролі, оскільки жоден з наявних сервісів не передбачає належного рівня захисту, вважає прес-секретар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram