ГоловнаСвіт

У Китаї запроваджують відпустку по догляду за літніми батьками

Цей захід вводиться як своєрідна компенсація за політику "одна сім'я - одна дитина".

У Китаї запроваджують відпустку по догляду за літніми батьками
Фото: news2000.com.ua

Влада китайської провінції Хенань надаватиме працівникам, які є єдиними дітьми в сім'ї, 20-денну оплачувану відпустку для догляду за літніми батьками.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Цей захід вводиться як своєрідна компенсація за політику "одна сім'я - одна дитина", яку проводили в Китаї понад 30 років із метою стримати зростання населення.

Влада провінції Хенань намір давати додаткові відпустки тим працівникам, чиї батьки старші 60 років і перебувають у лікарнях.

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року у КНР набув чинності закон, згідно з яким китайська подружня пара може мати до двох дітей. Очікують, що це дозволить до 2050 року збільшити число працездатних громадян у Китаї на 30 млн осіб. За прогнозами, загальна чисельність населення КНР до 2029 року сягне піку - 1,45 млрд осіб.

Кампанію з регулювання народжуваності в Китаї, що отримала назву "Одна сім'я - одна дитина", проводили з 1979 року. Її метою значилося обмеження чисельності населення КНР до 2000 року рівнем в 1,2 млрд осіб. Під час реалізації в програму вносили корективи. Поставлене завдання було в основному виконано: на 1 листопада 2000 року заданий рівень було перевищено на 42,5 млн громадян. Прагнення китайців обов'язково народити хлопчика призвело до гендерного дисбалансу: на цей момент чоловіків у країні на 20 млн більше, ніж жінок. До 2020 року цей розрив сягне 24 млн осіб. Влада КНР намагається за допомогою різних заходів стимулювати народження дівчаток, але традиції побороти поки не вдається.

Також Китай уперше в своїй історії законодавчо заборонив побутове насилля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram